Let op! Flitsmeister waarschuwt niet voor deze camera’s
Afgelopen maandag traden de zogenoemde ‘slimme’ camera’s in werking, camera’s die vanaf 200 meter kan zien of je wel of niet handsfree belt. Ondanks dat de camera‘s veelal op vaste plekken staan, gaat Flitsmeister je niet waarschuwen voor deze camera’s.
Flitsmeister heeft er namelijk voor gekozen om niet mee te werken aan het faciliteren van boetevrij appen en bellen achter het stuur. ,,Wij willen appende automobilisten niet ’belonen’ voor dat wangedrag”, zei hij eerder tegen De Telegraaf. ,,Dat vinden we ethisch onverantwoord. Er zullen mensen zijn die dat hypocriet vinden omdat wij dat met snelheidscamera’s wel doen, maar wij vinden dat een wezenlijk verschil.” Volgens De Vries is een ‘paar kilometer te hard rijden’ iets anders dan bewust niet met je ogen op de weg gericht zijn. Wie had gehoopt onder dergelijke boetes uit te kunnen komen door tijdig gewaarschuwd te worden voor dergelijke camera’s, heeft dus pech. Gewoon niet doen, dat is de beste oplossing.
Nederland is het eerste land in Europa dat de camera’s gaat inzetten. Als het systeem registreert dat de bestuurder een telefoon vasthoudt, wordt de foto automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau. Daar wordt door een buitengewoon opsporingsambtenaar vastgesteld of er inderdaad sprake is van een overtreding. De camera’s maken foto’s van elke passant. Volgens het Openbaar Ministerie is het hoofd van de bestuurder niet in beeld, omdat er schuin naar beneden wordt gefotografeerd. De handen van de bestuurder en het kenteken zijn dat wel. De camera’s werken dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Het boetebedrag bedraagt momenteel nog €240 maar dit wordt in 2021 verhoogd naar €250.