Lamborghini Urus: de SUV krijgt een V8 biturbo

Lamborghini Urus: de SUV krijgt een V8 biturbo

Het nieuws zal bij de puristen en fans van het merk die zweren bij een atmosferische V10 en V12 die tot 8.000 tr/min klimt, inslaan als een bom. Lamborghini kiest ervoor om zijn nieuw model uit te rusten met een V8 biturbo en heeft daar zo zijn redenen voor. Zeer goed redenen, als we de collega’s van het Britse Top Gear mogen geloven.

1448992167.821

Een SUV moet niet hetzelfde rijgedrag hebben als een lichte en radicale sportwagen. Lamborghini wil dat de Urus zowel op de weg als in het zand van de duinen performant is. En om offroad de juiste prestaties te kunnen leveren, heeft de wagen koppel nodig aan lage toerentallen. Veel koppel! Meer dan de huidige V10’s en V12’s kunnen leveren.

Een Lambo-motor

Lamborghini heeft daarop beslist om zijn eerste motor met turbo te bouwen. Het is een 4.0 l grote V8 biturbo geworden. Dat is een opstelling die wel vaker wordt gebruikt in de VW Group (cfr. Audi RS6, Bentley Continental…) maar Lamborghini benadrukt dat hun V8 daar niet op gebaseerd is. Als we de verantwoordelijken bij Lamborghini mogen geloven, dan is deze motor ‘100% Lambo’, net om het legendarische karakter te behouden. Vraag is dan ook of het merk deze nieuwe V8 ook onder de motorkap van de Huracán zal planten.

De officiële voorstelling wordt pas in de herfst van 2017 of de lente van 2018 verwacht. Nog even geduld…

1448992169.2133

 

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.