LIVE op de IAA: Lamborghini Sián FKP 37!

LIVE op de IAA: Lamborghini Sián FKP 37!

Met de Sián is Lamborghini voor het eerst in het rijk van hybride auto’s gestapt. Deze, op de Aventador gebaseerde machine, is de snelste Lamborghini ooit gemaakt: 0 tot 100 km/h doet ‘ie in 2,8 seconden!

Op de beursvloer van IAA Frankfurt zit er helaas geen snelheid in, maar is de nieuwste Lamborghini in volle glorie te bewonderen. Slechts 63 mensen wereldwijd krijgen de V12-motor en al zijn 785 pk, aangevuld door een 48-volt hybridesysteem die nog eens 34 pk opwekt. Met een totaal van 819 pk, betekent dit dat slechts 63 mensen de meest krachtige Lamborghini in de geschiedenis van het merk zullen krijgen. Het hybridesysteem in de Sián haalt zijn vermogen niet uit een conventionele lithium-ionbatterij, maar uit een supercondensator die drie keer krachtiger is dan een batterij met hetzelfde gewicht. Het leuke van het gebruik van een dergelijke technologie is dat de supercondensator onmiddellijk kan worden opgeladen tot de volledige capaciteit, elke keer dat de remmen worden gebruikt. Een sprintje van 0 naar 100 kost slechts 2,8 seconden, en de topsnelheid ligt boven de 350 kilometer per uur. Sián betekent bliksem in een Bolognese dialect, gezien de prestaties begrijpen we waarom ‘ie zo heet.

De Sián heet voortaan trouwens de Lamborghini Sián FKP 37. FKP 37 staat voor Ferdinand Karl Piëch, voormalig topman van de Volkswagen Group, die in 1937 werd geboren en deze maand het leven liet. Met de Sián brengt het merk een hommage aan Piëch.

Foto’s via Autogespot.com

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.