De laatste Koenigsegg One:1 is van jou voor $ 6 miljoen

De laatste Koenigsegg One:1 is van jou voor $ 6 miljoenLaatste? Nee niet echt; het is de laatste die verkocht wordt maar in feite gaat het hier om de Koenigsegg One:1 ‘Development Car’. Dit is de eerste One:1 die gemaakt is en waarmee alles is getest maar ook degene waarmee een aantal records zijn gevestigd.

Het bedrijf SuperVettura biedt een unieke kans voor een ieder die te laat was voor de One:1 en er nu alsnog eentje zou willen hebben. De auto zal eerst een complete opfrisbeurt krijgen bij de fabriek alvorens je hem mee kunt nemen voor $ 6.000.000,-. Wat is het verschil met de productieversie van de One:1? Dit exemplaar heeft een rolkooi en er minder op gewicht bespaart. Deze One:1 weegt dan ook 50 kilogram zwaarder. Maakt dat wat uit? Presteert ‘ie er minder om? Nee natuurlijk niet!

Dit is de One:1 waarmee een recordpoging werd gepland op de Nürburgring Nordschleife voordat dit verboden werd. Dit is de One:1 dat het ronderecord op Spa-Francorchamps met gemak zou verbreken als ‘ie voluit mocht gaan. Dit kon echter niet vanwege geluidsrestricties… Dit de One:1 waarmee wél een een ronderecord werd gezet op het Japanse Suzuka Circuit en dit óók de One:1 waarmee het nieuwe 0-300-0 km/h record werd gevestigd. Dit doet de Koenigsegg One:1 in 17,95 seconden!

Voor degenen die het zijn vergeten: het vermogen van 1.360 pk en 1.371 Nm komt van Koenigsegg’s herziene versie van de 5.0 liter turbocharged V8. Christian van Koenigsegg zegt dat ze er nog meer vermogen uit konden halen maar hij wilde een goede balans tussen rijgedrag en reactie. Hij wilde een motor die bij 2500 toeren al zijn volledige vermogen ter beschikking had. Een hogere turbo boost zou dit hebben vertraagd naar 4500 toeren. De koppelkromme van de One:1 is nu geweldig, niet helemaal vlak maar het komt er zeer dichtbij in de buurt.

SuperVettura
Deze naam komt jullie wellicht al bekend voor aangezien zij niet alleen deze One:1 te koop aanbieden. Het bedrijf dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk, laat op haar website nog veel meer mooi spul zien. Zo zijn zij één van de weinigen die de Koenigsegg Regera mogen aanbieden. Daarnaast zien we meerdere andere Koenigseggs, een Lamborghini Reventon Roadster en een Pagani Zonda F Clubsport. Niet verkeerd!

Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.