Koenigsegg levert eerste Jesko in ‘cadeaupapier’ aan klant

Koenigsegg levert eerste Jesko in ‘cadeaupapier’ aan klant

De Zweedse autofabrikant kan niet wachten op de feestdagen

Bijna vier jaar geleden kreeg de autowereld al beelden van Koenigsegg’s nieuwste model, en nu lijkt de eerste Jesko (eindelijk) op weg te zijn naar een klant. De hypercar werd namelijk tijdens een laatste proefrit voor de fabriek in het Zweedse Ängelholm gezien.

Opvallende afwerking

Het specifieke exemplaar is uitgevoerd in Battle Grey, met contrasterende oranje remklauwen. Opvallend is de beschermende tape, waarmee de Zweedse hypercar rondom is ingepakt. Zo kan het ‘cadeautje’ krasvrij bij de klant bezorgd worden.

Hoewel de nieuwe eigenaar de buitenkant van de Jesko graag eenvoudig houdt, kan hetzelfde niet gezegd worden over het interieur: binnenin trekken Lava-Orange lederen stoelen de aandacht.

Kijk ook: Luister naar de twin-turbo V8 van de Koenigsegg Jesko op Goodwood

De Koenigsegg Jesko

De Jesko beschikt over een ‘mid-mounted’ twin-turbo 5.0-liter V8, die op E85 brandstof maar liefst 1.578 pk en 1.500 Nm levert. Tank je dit niet? Dan heeft de Jesko nog steeds een flinke 1.262 pk.

Revolutionair is de Light Speed Transmission (LST) dat het vermogen naar de achterwielen zendt. De Zweedse autofabrikant geeft Jesko-eigenaren daarnaast een enorme achtervleugel met twee modi: Attack en Absolut. En de twee verschillen (gelukkig) wel degelijk.

Met de eerste stand ben je door de scherpe afstelling én een ‘actieve kont’ koning van de circuitdagen. Absolut focust dan weer op topsnelheid. Volgens Koenigsegg moet je daarmee snelheden van 500 km/u (!) kunnen halen. Arme bandjes…

Bron: © Koenigsegg

Laurits van den Broek

Laurits heeft een passie voor auto's en met name de snelle auto's van Lamborghini. Alleen jammer dat hij dagelijks met een Tesla Model 3 Performance (dat dan wel) naar werk gaat.