Dit is de Koenigsegg Agera RS!

Dit is de Koenigsegg Agera RS!

Koenigsegg Agera RS

Vandaag en morgen gaan voor het eerst, voor de pers, de deuren open van de 85ste Autosalon van Geneve maar gisteren werd de Koenigsegg Agera RS al gespot op de beursvloer. Hoewel de beursstand is nog niet af was wist fotograaf Ansho Bijlmakers alvast een aantal plaatjes te schieten!

Na het maken van de bizarre auto met een pk-gewichtsverhouding van één-op-één, heeft Koenigsegg de Agera RS uitgebracht die tussen de Agera R en de One:1 geplaatst wordt. Aan de voorkant zien we dat de Agera RS een vergelijkbare bumper heeft als die van de One:1, echter zijn de aerodynamische finnen op de bumper net iets minder agressief op de Agera RS. Aan de zijkant zien we onder aan ook een nieuw aerodynamisch finnetje die we nog niet eerder zagen bij een Koenigsegg. Het meest opvallende verschil is aan de achterkant van de Agera RS te zien. Hij heeft een dikkere diffuser en de opvallende achterspoiler die aan weerszijde verticaal loopt.

De Koenigsegg Agera RS maakt gebruik van een 5.0 liter V8 Biturbo welke bij een toerental van 7800 goed is voor een vermogen van 1.160 pk, 20 pk meer dan bij de Agera R. Het maximale koppel is gestegen van 1.200 naar 1.280 Nm bij een toerental van 4100.

Bij 250 km/h genereert de Agera RS een downforce van 485 kilogram en dat is 185 kilogram meer dan bij de Agera R en dat bewijst maar weer eens waar onder andere die spoiler goed voor is. Qua prestaties is nog niet bekend of deze veel sneller zal zijn dan de Agera R. Wel weten we dat ‘ie 1.395 kilogram weegt en dat is slechts 35 kilogram meer dan dat de One:1 weegt en 40 kilogram minder dan dat de Agera R weegt.

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Foto’s: Ansho.nl

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.