Kneiterhard dieselen doe je met de BMW M550d xDrive

Kneiterhard dieselen doe je met de BMW M550d xDrive

BMW M550d xDrive

1, 2, koppel beest! 3, 4, turbo’s hier!

Ondanks dat BMW ons nog altijd laat wachten op hun volwaardige M5, houden ze ons aardig op de been met andere sub-toppers. Ondertussen is het dan ook alweer even geleden sinds de Beieren hun krachtige benzinewagen, die we kennen als de M550i, de wereld in hielpen. Om het hypevuur van de ongetwijfeld aanstormende M5 een beetje in leven te houden, gooien ze er voor ons — en hun eigen — plezier nog wat extra hout op in de vorm van een nieuwe dieseltopper.

Dieseltjes staan praktisch bekend om hun ongekend hoge koppel ten opzichte van benzineauto’s. Hoewel het misschien een wat gemakkelijke reputatie is om op peil te houden, twijfelden ze er bij BMW geen seconde over: voor middelmatigheid is er hier geen plek. De cijfers spreken wat dat betreft dan ook boekdelen, want de M550d, met xDrive, van de nieuwste generatie, de G30, is in vrijwel ieder opzicht een verbetering. Met name als we kijken naar de prestaties van de auto, zakken we zo wat dwars door onze stoelen heen.

Een groot deel hiervan is te danken aan de 4 — je leest het goed! — turbo’s die de Duitsers aan hun blok koppelden. De 3-liter zescilinder in deze 5-serie levert tegenwoordig 400 pk en 760 Nm koppel! En in typische diesel-stijl beschik je hier al enorm vroeg over, want bij 2.000 toeren is het al raak. Helemaal indrukwekkend is dat bij dit toerental niet eens alle turbo’s zijn ingeschakeld, aangezien de helft pas bij 2.500 toeren tot leven komt. Dit alles zorgt er tevens voor dat je al buitengewoon vlot aan de 100 km/u zit; zo doet de Touring er zo’n 4,6 seconden over, terwijl zijn broertje de sedan er slechts 4,4 seconden voor nodig heeft.

Herkennen doe je de M550d o.a. aan een relatief imposante diffuser, bredere bumpers, blauwe remklauwen, een subtiel spoilertje en een fraai setje 19″ velgen. Overige prestatiegerichte aanpassingen zijn een sportief M-onderstel en uitlaten die eveneens van de M-afdeling vandaan komen.

Is dit de ideale gezinswagen voor de business-georiënteerde avonturier? Ik zie hem zo een aantal schitterende Alpenwegen pakken!

BMW M550d xDrive

BMW M550d xDrive

BMW M550d xDrive

BMW M550d xDrive

BMW M550d xDrive

BMW M550d xDrive

BMW M550d xDrive

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.