Ken je deze nog? VW Golf GTI W12: 650 pk en 325 km/h!

Ken je deze nog? VW Golf GTI W12: 650 pk en 325 km/h!
https://youtube.com/watch?v=YSLy5rJSiiE

Als je een fan bent van de oude Top Gear afleveringen, dan ken je deze knots gekke hot hatch waarschijnlijk wel. Maar begrijp je wel hoe krankzinnig het is dat Volkswagen een Golf GTI heeft gebouwd met een 650 pk sterke W12-motor?

Het W12 650 concept uit 2007 is waarschijnlijk een van de redenen waarom de Mk5 GTI iconischer is geworden dan de modellen die er direct voor en erna kwamen. Het verhaal gaat dat Volkswagen iets speciaals wilde maken voor de jaarlijkse GTI Meet aan de oevers van Wörthersee. Met nog maar twee maanden te gaan, combineerde de Duitse autofabrikant de motor van een Bentley Continental GT, de achteras en de remmen van een Lamborghini Gallardo, de voorremmen van een RS4 en de versnellingsbak van de Phaeton. De gestroomlijnde en eenvoudige body van de Mk5 GTI werd verbreed met 160 mm en ze verlaagden de vering met 70 mm en monteerden gigantische wielen. Toch was de wegligging behoorlijk zenuwachtig vanwege de korte wielbasis van de compacte GTI. Dat is te verwachten als je bedenkt dat ze de W12 evenveel vermogen gaven als de huidige Lamborghini Urus. De 12 cilinders, tezamen met twee turbo’s is naast met het vermogen van 650 pk goed voor een maximaal koppel van 750 Nm. De acceleratie naar 100 km/h duurt hiermee slechts 3,7 seconden en de topsnelheid ligt op 325 km/h.

Deze foto’s van de bekende autofotograaf Alex Penfold geven ons een frisse kijk op de bijzondere GTI vanuit het museum in Wolfsburg.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.