Katalysator stelen wordt dief fataal

Katalysator stelen wordt dief fataal

Je hoort het steeds vaker, dat katalysatoren onder diverse auto’s vandaan gestolen worden. Of je nu een Volkswagen of een BMW hebt, een Mazda of een Volvo, je bent niet veilig. Helaas hebben we nu het bericht dat deze week een man is overleden in Rotterdam tijdens zijn poging een stel katalysatoren van een Toyota Prius te stelen.

De eigenaar van de auto kreeg de schrik van zijn leven toen hij ‘s ochtends in zijn auto wilde stappen en een stel benen onder de auto uit zag steken. Bij zijn benen lag een krikje en daarmee reist het vermoeden dat de dief tijdens zijn diefstal het krikje onder de auto weg heeft geschopt en dat daardoor de auto op hem terecht is gekomen. Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer doen.

Waarom zou je een katalysator stelen?

Je vraagt je af waarom mensen zo’n risico’s nemen, maar je hoort het steeds vaker. De originele katalysator van een auto bevat een aantal kostbare edelmetalen en daar de kilo-prijzen hiervoor erg hoog zijn, hebben dieven het steeds vaker gemunt op de automotive-industrie. Palldium, rodium en platina zijn relatief gezien veel geld waard, platina zelfs meer dan goud en bijvoorbeeld een Prius-katalysator levert al gauw €300 tot €400 op op de zwarte markt.

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.