Jesko Absolut: de snelste Koenigsegg ooit!

Jesko Absolut: de snelste Koenigsegg ooit!

Ja, je het goed gelezen: geen enkele andere Koenigsegg zal ooit sneller zijn dan de Jesko Absolut.

Het was ongeveer een jaar geleden toen Koenigsegg de plannen aankondigde voor een 300 mph versie (482,8 km/h) van de Jesko tijdens de onthulling van het ‘standaardmodel’ op de Autosalon van Genève. Hoewel deze zelfde show dit jaar is geannuleerd, weerhield dat de Zweedse hypercar-bouwer er niet om door de Jesko Absolut te onthullen.

Het flauwe is dat de topsnelheid nog niet is gespecificeerd, maar het merk noemt het de snelste Koenigsegg tot nu toe en blijft de snelheidskoning tot het einde der tijden. Oké, maar hoe snel is ‘ie echt? “Looking at the math and our advanced simulations – it will be unbelievably fast.” Koenigsegg vertelt verder dat zijn “extraordinary speeds” de snelheid van een andere productieauto zullen overtreffen, wat zou kunnen betekenen dat de Jesko Absolut sneller een hogere topsnelheid heeft dan de Bugatti Chiron Super Sport 300+ die 304.77 mph (490 km/h) wist te behalen.

De hele auto weegt slechts 1320 kilogram (droog) dankzij een lichtgewicht constructie met een carbon fiber monocoque. Het hart van de Jesko Absolut is een 5,0-liter V8 met dubbele turbo die 1280 pk en 1000 Nm koppel produceert wanneer hij op normale benzine draait. Schakel over naar E85 en de output groeit tot een enorme 1623 pk en 1500 Nm. Al die kracht wordt naar de weg geleid via een automatische transmissie met negen versnellingen die van versnelling verandert “in virtually zero time from any gear to any other gear – regardless of how many gears are skipped.”

Om de Jesko Absolut zo snel mogelijk te maken, ging Koenigsegg aan de slag en maakte de body indrukwekkend slank door de weerstandscoëfficiënt te verlagen naar slechts 0,278. Om daar te komen, werd meer dan 3000 uur geïnvesteerd in de aerodynamische analyse, samen met 5000 uur die werd besteed aan het ontwerpen en engineeren van de auto.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.