‘Jeremy Clarkson stopt bij BBC Top Gear’

‘Jeremy Clarkson stopt bij BBC Top Gear’

Althans, dat is wat een bron dicht bij Jeremy Clarkson vertelde aan RadioTimes; de Top Gear-presentator zal stoppen bij de BBC, zelfs als het huidige schandaal geen verdere gevolgen zal opleveren.

Je hebt waarschijnlijk wel vernomen dat Jeremy Clarkson officieel is geschorst door de BBC na het slaan van 36-jarige Oisin Tymon, een Top Gear assistant producer. Clarkson zou vrienden hebben verteld dat hij Tymon niet heeft geslagen maar dat er duw- en trekwerk heeft plaatsgevonden. Dit zou zijn gebeurd nadat Clarkson vorige week woensdag rond 22:00 uur was aangekomen in zijn hotel en te horen had gekregen dat hij geen entrecote meer kon krijgen. Het handgemeen brak uit toen Tymon hem dat vertelde en hem een schotel van vleeswaren en kaas voorstelde.

Getuigen in het Simonstone Hall Hotel in Hawes, vlakbij de locatie waar de crew opnames deed, vertelde aan The Sun dat het hotel personeel wist dat de BBC-crew laat zou arriveren en zette vlees en kaas schotels klaar. De chef-kok was al naar huis en daar was Clarkson niet van gediend. Tymon kreeg vervolgens de schuld voor het niet regelen van een warme maaltijd en uiteindelijk heeft de algemeen directeur voor de presentatoren gekookt. Volgens Channel 4 was het overigens Clarkson zijn eigen schuld dat hij geen warm eten kon krijgen aangezien hij twee uur te laat in de helikopter stapte omdat hij nog in een café zat.

Het einde van Top Gear?
Voor nu lijkt het er op dat de resterende twee afleveringen van seizoen 22 niet meer zullen worden uitgezonden. Wanneer Clarkson inderdaad de BBC zal verlaten zal dit waarschijnlijk het einde van Top Gear betekenen aangezien Richard Hammond en James May waarschijnlijk niet verder zullen gaan zonder Clarkson. En zeg nou zelf; Top Gear zonder Clarkson is geen Top Gear te noemen….

Daarbij komt ook nog eens dat het huidige contract van de drie heren eind volgende maand afloopt. Een senior executive zou hebben gezegd: “Iedereen is ervan overtuigd dat hij nu zal vertrekken. Clarkson is alom veracht en er zijn een heleboel mensen die blij zouden zijn als hij vertrekt.”. Mocht Top Gear inderdaad tot een einde komen dan verliest de BBC in een klap wereldwijd 350 miljoen kijkers en jaarlijks zo’n 212 miljoen euro aan royalties.

Petitie
In een poging om Clarkson terug op de buis te krijgen zijn fans van Clarkson een petitie gestart op de website change.org. Intussen hebben al meer dan 700.000 mensen de petitie getekend en je kunt je hier bij deze mensen aansluiten.

Jeremy Clarksons blunders:

Juli 2008 – Rijden onder invloed
De BBC schorste Clarkson na het drinken van een gin-tonic achter het stuur van een pick-up truck.

November 2008 – Vrachtwagenchauffeurs
Clarkson grapte in een uitzending over hoe vrachtwagenchauffeurs “prostituees vermoorden”.

Februari 2009 – Gordon Brown
De toenmalige premier werd afgedaan als een “eenogige Schotse idioot” tijdens een persconferentie in Australië.

Oktober 2009 – Zwarte, moslim lesbiennes
Clarkson zei dat de BBC was geobsedeerd door het inhuren van zwarte, moslim lesbiennes om het aantal blanke heteroseksuelen tegen te gaan.

Juli 2010 – Burka’s en lingerie
Tijdens een Top Gear discussie over afleiding tijdens het rijden: “Honestly, the burka doesn’t work. I was in a cab in Piccadilly the other day when a woman in a full burka crossing the road in front of me tripped over the pavement, went head over heels and up it came, red g-string and stockings.

Februari 2011 – Mexico
Clarkson leidde tot een diplomatiek incident, en werd gedwongen om zich te verontschuldigen tegenover de Mexicaanse ambassadeur.

Januari 2012 – India
Kijkers klaagden over Clarkson provocerende opmerkingen over het de kleding, treinen, voedsel en geschiedenis van India.

Mei 2014 – Het ‘N’-woord
Clarkson werd tot verontschuldiging gedwongen na het mompelen van het woord dat hij zong in een kinderliedje op Top Gear.

Oktober 2014 – Falkland-oorlog
Clarkson veroorzaakt reuring door het rijden door Argentinië met een kentekenplaat dat verwijst naar de Falkland-oorlog.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.