Je ruiten ontdooien met draaiende motor: mag dat?

Je ruiten ontdooien met draaiende motor: mag dat?

Nu we af en toe met nachtvorst worden geconfronteerd, laten veel mensen hun motor in z’n vrij draaien terwijl ze hun ruiten krabben. Maar mag dat wel? En zo niet, welke boete kan dat je dan kosten?

Je moet je auto ijsvrij maken: de wet geeft duidelijk aan dat je zicht naar buiten niet mag worden belemmerd. Als dat wel het geval is, kan je dat een boete van 230 euro kosten. Maar mag je tijdens het ijskrabben je motor laten draaien om de ontdooi- en ontwasemingsfuncties te laten werken? Ja dat mag, maar dat is best wel vreemd vandaag de dag met alle CO2 regels.

Dagelijks zijn we bezig met het verlagen van de CO2 uitstoot, auto’s hebben hiervoor een start/stop systeem zodat alle auto’s die stilstaan voor het stoplicht niet onnodig uitlaatgassen de wereld in pompen. Maar toch is het wetstechnisch toegestaan om je auto te laten draaien om zo het ijs van je ramen te laten ontdooien, iets wat in andere buurlanden ten strengste verboden is!

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.