Je auto wassen doe je met de hand!

Je auto wassen doe je met de hand!

Je auto wassen door hem de wasstraat te halen is lekker makkelijk en snel, maar dit is natuurlijk niet de beste methode om je geliefde auto schoon te krijgen én te houden. Voor het beste resultaat was je je auto met de hand, maar hoe doe je dat het beste?

Snel en effectief
Niet iedereen heeft de tijd en het geduld om zijn of haar auto grondig te poetsen. Het zogenoemde detailen van je auto is namelijk een tijdrovende bezigheid wanneer je dit goed wilt doen. Je auto wassen zonder krassen kan echter iedereen en werkt bovendien snel en effectief. Wanneer je je auto met de hand wast kom je op iedere plek van je auto, het geeft een beter resultaat dan de wasstraat en is bovendien ook nog eens leuk om te doen.

2 Emmer-methode
Om te beginnen zorg je dat je de juiste spullen in huis hebt. Dit betekent op zijn minst een goede autoshampoo en een vliegroest verwijderaar of velgenreiniger. Zorg daarnaast dat je beschikt over twee emmers met ieder een zogenoemde grit guard; een soort rooster op de bodem van de emmer waar het vuil zich zal verzamelen en zodoende dus niet in je washandschoen terecht kan komen. Een auto wassen doe je altijd volgens de 2 emmer-methode waarbij de ene emmer fungeert als spoelemmer en de ander als wasemmer. De wasemmer gebruik je voor de autoshampoo, het schone sop. De spoelemmer gebruik je om de washandschoen in uit te spoelen. Tip: als je je auto graag wast in een wasbox, zorg dan voor een emmer met deksel waar je de schoonmaakspullen in kunt bewaren.

– Zorg dat je auto is afgekoeld fen bij voorkeur in de schaduw staat
– Spuit voor het wassen je auto grondig af, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit
– Gebruik een washandschoen, géén spons

Van boven naar beneden
Begin met het wassen van je auto altijd bij de liggende delen. Dit doe je om lekstrepen zoveel mogelijk te voorkomen. Was als eerste het dak, motorkap en daarna de deuren, voor- en achterbumper en eindig met lagere delen van je auto zoals de dorpels en wielkasten. Spoel de washandschoen regelmatig uit in de spoelemmer en pak nieuw sop uit de wasemmer. Spuit of spoel je auto vervolgens grondig van boven naar beneden af.

Vliegroest verwijderaar
De velgen van je auto was je met een grondige vliegroest verwijderaar / fallout verwijderaar in combinatie met een velgenborstel of wheel woolie. Doe dit nooit met dezelfde washandschoen die je gebruikt voor het wassen van de lak van je auto. De meest hardnekkige bevuiling van de velgen van je auto is afkomstig van ijzerdeeltjes die loskomen van de remschijven en -blokken. Met een vliegroest verwijderaar komen deze deeltjes gemakkelijk los

Voorkom kalkresten
Na het wassen van je auto ben je trots op het resultaat en dat wil je dan ook graag blijven. Gebruik daarom geen zeem voor het drogen van je auto maar een specifieke droogdoek. Dit werkt velen malen effectiever en hiermee voorkom je vervelende kalkresten.

Op deze manier heb je je auto in no time met de hand gewassen, geniet je nog meer van het resultaat én bespaar je een hoop geld. Kortom; ga jij nu nog naar de krasstraat?Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.