Jaguar’s krachtigste auto ooit is een… sedan?

Jaguar’s krachtigste auto ooit is een… sedan?

Jaguar XE SV Project 8

Voor die momenten dat je écht snel op de voetbaltraining, de ponyclub, of bij opa en oma moet zijn.

Op het moment van schrijven is het exact 33 dagen geleden dat je hier voor het eerst las over dit brute fenomeen. Jaguar maakte er bij hun eerste tease geen geheim van om welke wagen het precies ging. We leerden de sedan direct kennen als de XE SV Project 8. Dat het meerendeel van de naam erop duidde dat het om een bizar snel wagentje ging was evenmin een verrassing; we kenden immers al een F-Type die een soortgelijke behandeling had ondergaan.

De Britten waren aanvankelijk in een pittig goede bui toen ze ons vertelden over de XE in SVO-trim. Het oplichten van de sluier onthulde bijvoorbeeld een aanzienlijk detail: de supersedan zou beschikken over een supercharged 5-liter V8, die zo’n 600 pk moest produceren. Vandaag leren we wat dit precies betekent in deze XE; namelijk dat hij in slechts 3,7 seconden naar de 100 km/u knalt en een topsnelheid heeft van 322 km/u. Dat dit indrukwekkende cijfers zijn valt niet te betwisten, maar wat mij misschien nog wel meer doet verbazen is het feit dat de Project’s 8, waarvan er 300 gemaakt zullen worden, volledig met de hand worden gebouwd.

Dit betekent dus dat er werkelijk mensen zijn die betaald worden om de Project 8 meer op een kaasraps kaasrasp te laten lijken dan op een aerodynamisch meesterwerk. Hoofd van Ontwerp, gerenommeerd designer Ian Callum, beweert dat de voordelen boven de 150 mp/h dusdanig groot zijn ten opzichte van het origineel, maar zelfs hij kan er niet omheen dat de wagen behoorlijk wat weg heeft van keukengerei. Afgezien van dit prangende vraagstuk, zijn er echter nog een aantal noemenswaardige zaken.

Zo is de wagen aan de voorzijde ongeveer 2 cm breder, terwijl zijn achterste zelfs met 5,5 cm groeit. Dit zorgt niet alleen voor een ruwer uiterlijk, maar maakt ook nog eens ruimte voor een gloednieuwe set 20″ velgen. Naast de esthetische aanpassingen wordt de XE dankzij het “Intelligent Driveline Dynamics” systeem, koolstofkeramische remmen en speciale wiellagers voorzien van F1 techniek een waar monster op het circuit. Oppikken kan je hem vanaf €151.000, mits je er op tijd bij bent!

Jaguar XE SV Project 8

Jaguar XE SV Project 8

Jaguar XE SV Project 8

Jaguar XE SV Project 8

Jaguar XE SV Project 8

Jaguar XE SV Project 8

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.