Jaguar XF Sportbrake is een rijdende tegenstelling

Jaguar XF Sportbrake is een rijdende tegenstelling

Jaguar XF Sportbrake

Daar waar er eerst nog beweerd werd dat er nooit een stationwagen zou komen, weten we nu wel beter.

Met een achterkant die je herinnert aan je Indische vriendinnetje uit een ver verleden, maar een voorkant die ieder moment tonnen aan vreugdesvuurwerk kan ontsteken, is het zachtgezegd een wagen die enige emoties bij de aanschouwer opwekt. Aan de ene kant is het een prachtig stukje Engels vakmanschap, terwijl je aan de andere kant liever een shotglaasje azijn zou nemen om er maar niet naar te hoeven kijken.

Dat het een luxe bak is, is echter niet onontkoombaar. De XF komt er in een groot aantal soorten en maten, maar krijgt in slechts één vorm een handbak. Hardcore schakelroerbakkers moeten hiervoor de 163 pk sterke diesel uitvoering aanschaffen. De resterende uitvoeringen, uiteraard allemaal automatisch, zijn bijv. de 240 pk sterke diesel, de 250 pk sterke benzine en de 300(!) pk sterke diesel. Jawel, het overwicht dat benzine normaal gesproken in een modellijn heeft, verdwijnt hier als Britse sneeuw voor de zon. Dat ze in Engeland comfort hoog in het vaandel hebben staan, blijkt dus wel enigszins uit het soort transmissie, want schakelt zich nu graag een weg naar kantoor?!

Toch is de versnellingsbak alleen niet genoeg om je rijervaring zo zwoel mogelijk te maken. Stilte is zo’n fenomeneen dat regelmatig geassocieerd wordt met comfort. En hoe goed je je wagen ook isoleert, het ronkende geluid van een dikke V8 hou je niet zomaar tegen. Hoewel dit misschien niet precies hun gedachtegang is geweest, bleek het wel genoeg om het moeilijk sterke blok de vergetelheid in te helpen. Zodoende kun je de Jaguar XF alleen maar met vier- en zespitters krijgen. Zonde, maar, zoals je eerder al las, geen reden voor verdriet. De fossiele brandstofsmikkelaar, die voorin het 300 pk sterke dieselblok heeft liggen, is slechts een van de voorbeelden die ongetwijfeld meer dan genoeg plezier opleveren.

De instapversies zijn als volgt beschikbaar: de benzineslurper krijgt een vanafprijs van €63.940, terwijl de diesel er met €55.680 ietsje gunstiger vanaf komt.

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbrake

Jaguar XF Sportbrake

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.