Jaguar F-Type krijgt een opfrisbeurt!

Jaguar F-Type krijgt een opfrisbeurt!

De vernieuwde Jaguar F-Type coupé en cabriolet komen met een frisse look voor het sportieve model van het merk, maar er is meer dan alleen een frisse look. Jaguar gebruikt de facelift van de F-Type ook als een kans om een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel te tonen en een nieuwe V8 te introduceren.

Het is niet bepaald moeilijk om de veranderingen aan het exterieur op te merken. De ontwerpers hebben een compleet nieuwe front ontworpen met een laaghangende neus en vernieuwde koplampen zodat ze zich nu meer horizontaal over de voorkant uitstrekken. Ook de motorkap heeft ook subtiele aanpassingen om aan te sluiten bij het meer gewelfde uiterlijk van deze facelift. De herzieningen aan de achterzijde zijn veel minder opvallend; de achterlichten hebben nu een meer hoekige vorm. De onderste bumper en diffuser blijven variëren, afhankelijk van de keuze van de aandrijflijn.

De de 3,0-liter supercharged V6 is niet meer beschikbaar in Nederland, de 2,0-liter viercilinder met turbo blijft wél beschikbaar en de 5,0-liter supercharged V8 heeft enkele aanpassingen ondergaan. De 575 pk en 700 Nm sterke V8 variant van de SVR is nu beschikbaar in de F-Type R. Het haalt de 100 km/h in 3,7 tellen en de topsnelheid is elektronisch beperkt tot 300 km/h. In Europa komt er een nieuwe variant van de V8 beschikbaar die 450 pk en 580 Nm koppel produceert. Deze is verkrijgbaar met achterwielaandrijving of vierwielaandrijvingen schiet van 0 naar 100 km/h in 4,4 seconden. De Jaguar F-Type krijgt daarnaast ook een herziene ophanging met adaptieve dempers, bijgewerkte veren, anti-rolbeugels en tal van andere aanpassingen om de behendigheid te verbeteren.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.