Italiaanse perfectie onder de hamer: de Ferrari F12tdf!

Italiaanse perfectie onder de hamer: de Ferrari F12tdf!

Ferrari F12tdf for auction

Er is niets zo lekker als een V12. Betekent dit dan dat de F12tdf een snoepje is?

Het is een harde realiteit, maar de kans dat we in de nabije toekomst nog regelmatig — laat staan überhaupt — de illustere V12 in supercars terug gaan zien, krimpt met de dag. Des te meer reden om er, zo lang het nog kan, met volle teugen van te genieten. Want als er één type motor is, waarvan het geluid je tot het diepst in je beenderen weet te raken, is het wel de V12.

Ondanks dat de Tour de France uitvoering van de F12 zich in een relatief compact clubje bevindt, is het er een van onaantastbare waarde. De meest recente V12-motoren vinden we, op niet geheel schokkende wijze, terug in een aantal verschrikkelijk brute wagens, waaronder de Pagani Huayra, de Lamborghini Aventador en de Aston Martin DB11. Zodoende behoort de F12tdf, samen met zijn haast angstaanjagende competitie, tot een select groepje die je, als het een beetje tegenzit, ongegeneerd met de grond gelijk maakt. Wij weten daar overigens wel het een en ander van, want een tijdje terug mochten Pieter en Jorrik er een aan de tand voelen!

De F12tdf is dus eigenlijk direct al een klassieker. Het is het soort auto waarvan de posters na talloze jaren nog aan de muren van dromende tieners en volwassenen zullen hangen; een waar collector’s item. Het mooie aan de F12tdf is dat het gros van de kopers hem ook als zodanig heeft behandeld, want een groot deel van de 799 geproduceerde exemplaren werd exact naar voorkeur uitgevoerd, wat ze bijna stuk voor stuk uniek maakt.

Deze specifieke F12tdf is zeker geen uitzondering op die regel, want lettend op de tellerstand (~2900 km) en leeftijd (1 jaar) van de Ferrari, wordt wel duidelijk dat de eigenaar zijn opties bepaald niet voor de sier heeft uitgekozen. De technische opties reiken van een telemetrie pakket tot verstelbare rijhoogte, zodat je je zonder al teveel kleerscheuren over die vervelende stoepjes kunt manoeuvreren. Wel zo handig als je er wat kilometers maakt!

Dit alles is natuurlijk heel leuk en aardig, maar de F12tdf valt vooral op door zijn verbazingwekkend subtiele uiterlijk. De wagen is gedoopt in een poel van Blu Swaters en heeft een waanzinnig interieur gemaakt van Alcantara. De kleuren wisselen elkaar over het geheel van de wagen om beurten af, wat een fraai totaalplaatje creëert. Hier en daar wordt het onopvallende, maar oh zo mooie blauw en zwart vervangen door details van zilver en kanariegeel.

Het hart van de wagen bestaat, zoals inmiddels wel duidelijk mag zijn, uit die buitengewoon krachtige V12. In de F12tdf levert deze trouwens nog eens 40 pk’s bovenop het originele blok in de standaard F12, waardoor het totaal uitkomt op 780 pk! Gezamenlijk trekken de pony’s je in 2,9 seconden naar de 100 km/u, terwijl ze het pas rond de 350 km/u voor gezien houden! Het veilinghuis heeft nog geen richtprijs voor de krachtpatser, maar wij rekenen toch al gauw op een hoog bedrag bestaande uit zes — en misschien zelfs zeven — cijfers.

Ben je nu helemaal opgewonden? Check dan nog snel even onze video en beeld je in alsof jijzelf achter het stuur zit!

Ferrari F12tdf for auction

Ferrari F12tdf for auction

Ferrari F12tdf for auction

Ferrari F12tdf for auction

Ferrari F12tdf for auction

Ferrari F12tdf for auction

Ferrari F12tdf for auction

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.