Is het rijden op LPG nog steeds zo interessant? 

Is het rijden op LPG nog steeds zo interessant? 

Niet alleen de brandstofprijzen voor benzine en diesel zijn de afgelopen tijd hard gestegen. Tegenwoordig betaal je voor een liter LPG al snel tussen de 1.10 en 1.35 euro. Toch lijkt de vraag naar de inbouw van lpg-systemen te groeien. Volgens het AD willen veel mensen een lpg-tank in hun auto laten inbouwen. De tankkosten zijn voor lpg immers een stuk lager van voor benzine. Een liter benzine kost al snel meer dan 2.10 euro (na de accijnsverlaging van vandaag). Toch neemt het rijden op LPG de nodige kosten met zich mee. Naast een hogere wegenbelasting betaal je vaak ook een hogere verzekeringspremie. Is het rijden op LPG nog steeds zo interessant?

Tankstation in Duitsland
Tankstation in Duitsland

Hogere maandelijkse lasten

Het rijden op LPG neemt aanzienlijk hogere maandelijkse kosten met zich mee. Neem bijvoorbeeld de wegenbelasting. De lagere accijns op LPG worden gecompenseerd met een hogere motorrijtuigenbelasting voor auto’s op LPG. Je betaalt al vlug een paar honderd euro per maand extra aan belasting. Naast de hogere motorrijtuigenbelasting voor auto’s op LPG betaal je ook een hogere verzekeringspremie, dat blijkt uit onderzoek van Geld.nl. Bij Geld.nl berekenden ze voor een aantal scenario’s wat de invloed van een lpg-tank is op de premie van de autoverzekering. Hieruit blijkt dat je gemiddeld al snel 15 tot 20 euro extra per maand betaalt voor je autoverzekering als je een lpg-tank laat inbouwen. Toen wij besloten dit even te controleren kwamen wij zelfs uit op 25 euro per maand. Het inbouwen van een lpg-tank kost natuurlijk ook geld en maakt de auto zwaarder, dat wordt opgeteld bij de waarde van je auto. Daardoor stijgt de premie van je auto. 

Youngtimer LPG
Vaak de grote, incourante auto’s worden omgebouwd naar LPG

Is het rijden op LPG dan nog wel rendabel? 

Bovenstaande maandelijkse kosten komen allemaal boven op de investering van de lpg-tank, die ook al ongeveer kan oplopen tot 3500 euro. Bereken dus zelf eerst goed of dat het ombouwen van je auto naar LPG wel loont. Het is echt afhankelijk van het aantal kilometers die je verwacht te gaan rijden. Laten we tijdens dit rekenvoorbeeld even rekenen met inbouw kosten van gemiddeld 2500 euro + 210 euro extra autopremie + 250 euro extra wegenbelasting per jaar. Laten we even rekenen met mijn Audi S4 youngtimer op LPG (60-PR-DD) op basis van 25.000 km per jaar. 

Kosten (per jaar)Benzine (09-RX-JJ)LPG (60-PR-DD)
Wegenbelasting1090,681.812,68
Verzekering (WA)667,20914,64
Kosten inbouw LPG / meerprijs aanschaf incl. LPG 2.500,00
Totaal1.757,885.227,32
Gemiddelde brandstofprijs2,20 1,10
Verbruik1:12 (2083 liter)1:10 (2500 liter)
Brandstofkosten4,582,602.750,00
Menig Amerikaan met V8 loopt op gas

Op basis van de bovenstaande cijfers zie je dus dat op basis van 25.000 km per jaar LPG rijden interessant kan zijn, mits je genoeg kilometers rijdt. Het omslagpunt ligt ergens rond de 15.000 tot 20.000km per jaar, afhankelijk van het type auto, extra onderhoud, etc. Dat moet je dan wel in het eerste jaar doen, want in het tweede jaar betaal je dus opnieuw de hogere wegenbelasting en premie voor je autoverzekering. Echter heb je de investering van de LPG installatie dan niet meer natuurlijk. Dus als je dan genoeg kilometers rijdt en de auto meerdere jaren gaat rijden dan kan het ombouwen naar LPG best interessant zijn.

Merijn Messemaeckers van de Graaff

Al van jongs af een gepassioneerde en enthousiaste autoliefhebber. Merijn neemt je mee op reis in de wereld van mobiliteit en de weg naar de toekomst.