Is de nieuwe BMW X3 de SUV die jij nodig hebt?

Is de nieuwe BMW X3 de SUV die jij nodig hebt?

BMW X3 2017

De nieuwe X3 is mooier dan ooit tevoren, maar brengt hij meer dan alleen goede looks?

Drie keer is scheepsrecht. Tenminste, dat is het enige dat me te binnen schiet als ik de nieuwe X3 bekijk. Daar waar de wagen me voorheen weinig tot niet wist te boeien, heeft hij nu, dankzij de nieuwe designtaal van BMW, ineens een piekfijn uiterlijk. Naast het nieuwe design is de auto ongeveer 4 centimeter langer (hij meet nu 4,71 meter) terwijl de wielbasis zelfs 5 hele centimeters groeide, naar 2,86 meter. Tenslotte wisten ze een centimeter van de hoogte te snoepen, zodat ze deze in de breedte konden proppen.

Het resultaat van dit gehannes levert niet alleen extra ruimte en een ander uiterlijk op, maar zorgt er tevens voor dat de wagen reeds klaar is voor een elektrische variant, al is het wat verder in te toekomst. Toch moeten ze voor het zover is, eerst het authentieke gamma opvullen. In eerste instantie klaren ze deze klus met drie verschillende uitvoeringen van de nieuwe X3. Zo kun je vrij kort na de IAA in Frankfurt, waar de X3 haar debuut zal maken, twee dieseltjes en slechts één benzinewagen oppikken. Aanvankelijk zijn de 20d, die gebruik maakt van een 190 pk sterke viercilinder turbo, en de 30d, die voortgestuwd wordt door een 265 pk sterke zescilinder (eveneens met turbo), de enige diesels op de markt.

Bij de benzinewagens zit het echter net iets ingewikkelder, zo niet interessanter. Daar maakt de M40i namelijk voor het eerst zijn debuut in een X3. In de SUV betekent dit een vermogen 360 pk en zelfs 500 Nm koppel. Uiteraard doet dit nog altijd onder voor het koppel dat hun sterkste diesel produceert (de 30d heeft maar liefst 620 Nm!), al is het qua acceleratie precies omgedraaid. De 95 extra paarden zorgen ervoor dat de X3 in 4,8 seconden naar de 100 km/u knalt; een volle seconde sneller dan de dieseltopper! Dat BMW meteen goed uitpakt met een benzineslurper, neemt natuurlijk niet weg dat er minder overdreven wagens zullen volgen. Zo komt de 30i in December, terwijl we tot het voorjaar van 2018 zullen moeten wachten op de 20i. De SUV’s produceren 252 pk en 184 pk respectievelijk.

Aangezien de X3 van origine nog in de categorie “off-road” thuishoort——je zou het dankzij het niveau van luxe en de veiligheidssystemen haast niet zeggen——zijn de Duitsers uiteraard het xDrive systeem niet vergeten. Zodoende is elke X3 als AWD te bestellen. Hierdoor zou je overigens vermoeden dat de wagen stukken zwaarder zijn geworden, zeker in combinatie met de nieuwe lengte, maar niets blijkt minder waar. Een aantal essentiële onderdelen, zoals de wielophanging en de motore,, zijn tegenwoordig van aluminium, wat een hoop gewicht scheelt. Als gevolg weegt de X3 zelfs iets (max. 55 kg) minder dan zijn voorganger!

Dus, hij is knapper, lichter, groter en er komt zelfs een M40i? Jawel, deze wagen heeft potentie! Het is nu wachten op die testrit, om een volledig oordeel te kunnen veilen.

BMW X3 2017

BMW X3 2017

BMW X3 2017

BMW X3 2017

BMW X3 2017

BMW X3 2017

Harry Verolme

Wist als klein kind al dat hij betaald wilde worden om in auto's rond te tuffen. Tegenwoordig gebeurt dat ook, soort van. Heeft naast schrijven en autorijden een ongezonde obsessie voor sushi en hip-hop.