Iemand interesse in deze Volkswagen Up! GTI?!

Iemand interesse in deze Volkswagen Up! GTI?!

We hebben veel aangepaste auto’s van tuner Vilner gezien, maar meestal gaat het om iets exotisch zoals een Porsche 911 of een Dodge Challenger SRT Hellcat. Deze keer wordt de nodige aandacht gegeven aan een geliefde stadsauto: de pittige Volkswagen Up! GTI.

In een wereld van hypercars met 1000 pk kwalificeert de compacte VW Up! hatchback over het algemeen als basisvervoer. Zelfs in de hetere GTI-uitvoering haalt de auto slechts 113 pk en 200 Nm koppel, maar alsno draagt hij de ziel van de originele en eerste generatie Golf GTI. De eigenaar van dit specifieke model heeft Vilner gevraagd om de Up! GTI nog helderder te laten shinen.

Als deze Up! GTI er bekend uitziet, dan komt dat omdat ie bijna identiek is aan een door Milltek aangepaste Up!. We zeggen bijna identiek omdat de rode en grijze accenten een exacte match zijn, maar een aantal onderdelen op Vilners creatie zijn anders. Het nummer op de deur is bijvoorbeeld ook anders; 35 was het originele nummer, maar hier is het 21, wat een speciale betekenis heeft voor de eigenaar. De wielen zijn fabrieksorigineel, maar kleine toevoegingen aan het interieur vormen een aanvulling op de traditionele geruite bekleding. De aanpassingen van Vilner zijn puur cosmetisch en het geeft de Up! GTI een frisse look, terwijl de 1,0-liter driecilindermotor onaangetast blijft. Het vermogen van 113 pk wordt naar de voorwielen gestuurd via een handgeschakelde zesversnellingsbak, en als alles precies goed werkt, bereikt de GTI in iets minder dan 9 seconden de 100 km/h.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.