i20N: de nieuwe pocketrocket!

i20N: de nieuwe pocketrocket!

Hij is nog steeds niet in Nederland leverbaar, maar dat maakt hem niet minder lekker. Want met 204pk op een rijklaargewicht van net geen 1.300 kilogram weet je dat het een feestnummer is. Zijn directe concurrent, de Polo GTI krijgt 4pk minder mee op hetzelfde gewicht.

Hyundai is allang niet meer het stoffige merk uit Korea waar je opa en oma mee aan komen tuffen op je verjaardag. Nee, de Koreanen zetten de laatste jaren auto’s in de markt welke op vele vlakken niet meer onder doen voor de premium-merken. En deze i20N is er daar ook weer een van, want zoals Hyundai zelf zegt, is dat deze auto gebaseerd is op de i20N WRC-rallyauto. Want ze dragen dezelfde motor en hebben hetzelfde gewicht (1.6 liter 4 cilinder turbo / 1.190 kg), maar verder is de gelijkenis uiteraard ver te zoeken. Want een picknicktafel op de achterklep, vlammen uit de uitlaat en de bodemvrijheid waarbij nog geen Hema rookworst onder de auto kan worden geschoven, zijn natuurlijk niet voor een straatauto.

Wie zijn de concurrenten?

De pocketrocket van Hyundai moet de strijd aangaan met onder andere de Polo GTI en de Ford Fiesta ST en de Koreaan moet een auto voor de liefhebber worden. Want hij komt alleen met handgeschakelde versnellingsbak, een sper-differentieel en een lekker direct onderstel. Dit laatste maakt hem niet meteen geliefd bij je passagiers, maar he, jij brengt ze van A naar B, daar moeten ze het mee doen. De i20N kan met het betere voetenwerk binnen 6,7 seconden naar de 100 gemanoeuvreerd worden en ja, de Polo GTI kan dat sneller, maar dat komt enkel en alleen door de DSG.

Standaard is ie rijk uitgerust, zoals je mag verwachten van een Aziaat, met led-koplampen, launch control, een hoop knopjes om dingen in te stellen en een 10,25-inch touchscreen tegen een, verwachten wij, Aziatisch prijsje.

Zouden wij op zoek gaan naar een nieuwe hot-hatch, dan zouden wij het wel weten. Deze in het zwart alstublieft! (En K-Custom heeft er al eentje staan: KLIK!)

Bron: Hyundai

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.