Hyundai onthult de Mobile Eccentric Droid (MobED)

Hyundai onthult de Mobile Eccentric Droid (MobED)

  • Nieuw mobiliteitsplatform maakt gebruik van geavanceerde robottechnologieën
  • Inzetbaar in complexe omgevingen dankzij verstelbare wielbasis en flexibele stuurhoeken
  • De MobED maakt zijn internationale debuut op de elektronicabeurs CES 2022

Hyundai wil zijn aanwezigheid in de groeiende robotindustrie verder versterken en zal zijn visie hierop tonen tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas (5-8 januari 2022). Vooruitlopend op deze jaarlijks terugkerende elektronicabeurs presenteert Hyundai de Mobile Eccentric Droid (MobED); een mobiliteitsplatform dat gebruikmaakt van geavanceerde robottechnologieën. De MobED zal tijdens de CES te zien zijn op de stand van Hyundai.

De MobED is 67 cm lang, 60 cm breed, 33 cm hoog en weegt 50 kg. De maximale wielbasis bedraagt 65 cm voor optimale stabiliteit tijdens het rijden op hoge snelheid en kan worden verkleind tot 45 cm voor het manoeuvreren op lage snelheid en in complexere omgevingen. De maximumsnelheid is 30 km/u en op een volle accu – batterijcapaciteit 2 kWh – kan de MobED ongeveer vier uur vooruit.

De MobED heeft een opvallend, efficiënt design. Zijn platte, rechthoekige carrosserie wordt gedragen door vier grote wielen, met onafhankelijke vering voor optimale stabiliteit – zelfs op hellende en oneffen wegdekken. Dankzij deze ophanging met zijn verstelbare wielbasis en flexibele stuurhoeken kan het platform moeiteloos door complexe stedelijke omgevingen bewegen.

‘We hebben het MobED-platform ontwikkeld om het concept van bestaande vergelijkbare robots te perfectioneren’, aldus Dong Jin Hyun, hoofd van Hyundai Motor Group Robotics Lab. ‘Tegelijkertijd willen we het gebruik ervan in steden maximaliseren door de algehele mobiliteit van het platform drastisch te verbeteren. Daarbij onderzoeken we natuurlijk ook hoe potentiële gebruikers de MobED straks willen gaan toepassen.’

Dankzij zeer slimme technologieën, waaronder een geavanceerde ‘Eccentric Wheel’-aandrijving en hightech stuur- en remsystemen, is de MobED in staat op wisselende wegdekken en in verschillende omgevingen optimaal te presteren. De drie motoren die op elk wiel zijn gemonteerd zorgen niet alleen voor de aandrijving maar ook voor een nauwkeurige besturing van de wielen.

De onafhankelijk van elkaar opererende wielen maken rotatie en bewegingen naar alle kanten mogelijk. Zo kan de MobED op talloze terreinen en omgevingen uit de voeten, zelfs in krappe ruimtes. Het excentrische controlesysteem regelt de stabilisatie van het platform door de hoogte van elk wiel aan te passen aan het grondoppervlak. De 12-inch luchtbanden van de MobED dragen bij aan het nog meer absorberen van stoten en trillingen.

Door zijn grote veelzijdigheid is de MobED geschikt voor verschillende toepassingen. Zo kan het multifunctionele platform worden ingezet als servicerobot, als kinderwagen of bijvoorbeeld als mobiliteitshulpmiddel voor ouderen of gehandicapten. Daarnaast is de MobED dankzij de afzonderlijk van elkaar bewegende wielen, de compacte afmetingen en het lage trillingsniveau ideaal om er stootgevoelige apparaten als filmcamera’s op te monteren.

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.