Hyundai kijkt terug op 2021 en vooruit op 2022

Hyundai kijkt terug op 2021 en vooruit op 2022

Een nieuw jaar is begonnen en ik hoop van harte dat we elkaar vaker live zullen treffen in Sassenheim of elders! Via dit bericht praat ik je graag bij met een korte terugblik op 2021 en een vooruitblik op 2022.

Terugblik 2021

Afgelopen jaar was ruim 75 procent van de verkochte Hyundai’s voorzien van een vorm van elektrische aandrijving (Mild Hybrid, Hybrid, Plug-in Hybrid, BEV of FCEV).

In december was Hyundai het derde bestverkochte merk in Nederland; de top 5 van meest verkochte Hyundai-modellen over het hele jaar zag er als volgt uit:
1. Hyundai i10 (opnieuw meer exemplaren in Nederland verkocht dan het jaar ervoor, ondanks een dalende verkoop van het A-segment)
2. Nieuwe Hyundai KONA (uitgeroepen tot Best Car to Own volgens het Britse magazine Auto Express)
3. Nieuwe Hyundai TUCSON (in het eerste volle jaar na introductie de bestverkopende SUV van Hyundai in Europa en in Nederland verkozen tot ANWB Trekauto van het Jaar 2021)
4. Nieuwe IONIQ 5* (een van de bestverkopende EV-nieuwkomers van 2021!)
5. Nieuwe Hyundai i20 (met de R5-versie werd Bob de Jong Nederlands kampioen)

* De IONIQ 5 staat inmiddels op de lijst van finalisten voor de Europese Car of the Year-verkiezing en eind december riep RTL Bright de IONIQ 5 nog uit tot EV van het Jaar 2021. Maar daar stopte het niet voor de IONIQ 5, gezien de volgende indrukwekkende lijst met internationale prijzen:
• Eerste plaats IONIQ 5 in de categorie New Energy bij verkiezing German Car of The Year (GCOTY)
• IONIQ 5 overall-winnaar verkiezing German Car of The Year
• IONIQ 5 in Verenigd Koninkrijk bij New Car Awards uitgeroepen tot Car of the Year

Behalve dat de IONIQ 5 uitstekend is ontvangen door pers en publiek, liet deze auto ook zien wat de mogelijkheden zijn qua Vehicle to Load (onder andere bij bouwbedrijf Dura Vermeer door een bouwkeet van energie te voorzien). Met de nieuwe Bluelink- en Hyundai Smart Charging-app stellen we berijders in staat optimaal en comfortabel gebruik te maken van hun elektrische Hyundai en deze op de meest duurzaam mogelijke manier op te laden.

Vooruitblik 2022
Hyundai zal op het gebied van elektrisch rijden voorop blijven lopen. De IONIQ 5 staat dit jaar centraal met een vervolg van V2L-toepassingen. Ook uitbreiding naar Vehicle to Grid voor het leveren van energie aan huishoudens door de samenwerking met We Drive Solar in Utrecht staat voor dit jaar op het programma. Eind 2022 wordt de IONIQ 6 verwacht.

Op het gebied van samenwerkingen ligt de focus dit jaar op duurzaamheid. Zo is Hyundai partner van Healthy Seas, dat in zee achtergelaten visnetten opduikt. Deze worden na reiniging onder meer verwerkt in de vloermatten van de IONIQ 5. Ook is Hyundai partner van een van de meest duurzame musea van Nederland: het Van Gogh Museum.

Door als technisch partner van team Forze Hydrogen in Delft te opereren, deelt Hyundai kennis om de prestaties van waterstof-elektrisch aangedreven (race)auto’s te verbeteren. Bovendien ziet het merk veel mogelijkheden in de toepassing van waterstof bij groot transport en investeert het in infrastructuur om groene waterstof beschikbaar te maken.

En last but not least zal Hyundai blijven verrassen met robotica, onbemande voertuigen en de toepassing van metaverse-concepten.

Tim Kanters

Van jongs af aan gek van alles wat met auto’s te maken heeft. De passie is nog steeds hetzelfde, enkel zijn de auto’s groter geworden. Neemt jullie mee in zijn beleving en schrijft over het laatste autonieuws, evenementen en meer.