Huh? Lexus denkt na over een handbak voor EV’s

Huh? Lexus denkt na over een handbak voor EV’s

Is dit een hint naar een elektrische LFA mét schakelpook?

Lexus, Toyota, Lexus LFA, handbak, handgeschakeld, manual, EV's
Foto: © Lexus

Ja, wij moesten het ook nóg eens lezen. Lexus wil hun elektrische modellen een handbak-optie geven. Daarmee maken ze het wel lastig voor zichzelf. De aandrijving van een EV is al een complex stukje techniek, en een handbak zou het niet echt simpeler maken.

Toch lijken we ze serieus te moeten nemen, want Lexus overweegt de opties al een tijdje. En ze testen zelfs al met de UX300e mét een pookje. Wie de Japanse autoindustrie in de gaten heeft gehouden, wist al van dergelijke plannen. Zo verklapte dit patent begin dit jaar dat Toyota bezig is met een handbak.

Bron: © CarScoops / YouTube

De Japanse fabrikant wil het gevoel van zelf schakelen terugbrengen. Ze dachten zelfs aan een neppe schakelpook, koppeling én toerenteller. Op geluid schakelen zit er niet in, tenzij ze met speakers het toerental willen nabootsen natuurlijk.

Hint naar elektrische LFA?

Voor nu is het dus alleen getest in een SUV, maar er schijnt ook gekeken te worden naar de opvolger van de Lexus LFA. Geruchten gaan rond over een handgeschakelde LFA. Zou dit dan een handgeschakelde elektrische LFA zijn?

Het zou in ieder geval een opmerkelijke keuze zijn. De huidige atmosferische V10 ‘gedempt’ door een automaat, terwijl de elektrische LFA dan met een handbak de fabriek verlaat. Een elektrische Lexus LFA is in ieder geval zeker, mét of zonder schakelpookje.

Een voorproefje van het nieuwe Electrified Sport Concept bevestigt nog maar eens dat ze elektrisch gaan met de LFA. Naar eigen zeggen kun je straks in ‘ongeveer 2 seconden’ van 0 naar 100 km/u sprinten. Dat wordt snel schakelen dan!

Bron: © Lexus

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!