Neemt Honda record in de maling?

Neemt Honda record in de maling?

Afgelopen week werd er vanuit Honda een video gepubliceerd waarin te zien was hoe de nieuwste Type-R een nieuw lap-record neerzetten. Echter bleek het allemaal niet zo mooi als dat het leek.

In 2019 nam Renault de titel voor snelste FWD auto rond de Nordschleife in ontvangst. Dit deden zij met de Megane RS Trophy-R. Honda probeerde dit jaar dit record van het franse merk te verbreken met de nieuwste Honda Civic Type-R, echter bleek het niet allemaal even netjes te gaan.

Honda heeft gebruik gemaakt van een ‘sleeper’ versie van de Honda Type R. Namelijk de Type R S. Deze auto is volgens Honda lichter dan de normale Type R, gezien er geen airco meer in de auto aanwezig is. Vermoedelijk is er hier en daar nog iets van het gewicht weg gesnoept. Maar gezien het grote verschil met de Renault, lijkt er meer aan de hand.

Vals spelen lijkt er niet echt meer in te zitten met de komst van TUV inspectie, voor een auto voor een lap-record gaat. Echter kunnen de mensen van de TUV niet in de motor kijken, dus daar maken de merken dan ook maar al te graag gebruik-… al wel niet misbruik van.

Iets wat erg opviel bij de rond van deze Type-R was het feit dat de auto ruim 1.8Bar aan boost maakte. Dit riep wat vragen op bij rijders van de auto. Zij zagen tijdens hen ronde op de Nurburgring de boost niet boven de 1.25Bar komen. Ook viel op dat op de onboard te zien is dat de rijder meerdere malen naar de 6e versnelling schakelt. Iets wat eigenaren van de Honda niet herkennen, gezien zij dit maar op 1 plek op het circuit doen.

Het is niet de eerste keer dat er gesjoemeld wordt met auto-records. Een bekend ‘schandaal’ was dat van SSC in 2020. Waarbij het automerk het wereldrecord voor snelste auto had gefaket. Het bedrijf heeft niet lang de lippen op elkaar gehouden, maar heeft na meerdere keer ge’exposed’ te zijn naar buiten gebracht dat het record niet terecht was.

Kort na het persbericht kwam Misha met een ijzersterke video met hierin haarfijn uitgelegd waar Honda de mist in gaat. De video kun je hieronder bekijken.

Video door: Misha Charoudin

Mike Mes

Vanaf jong al een Hart voor Auto's! Wil niet overdrijven, maar van Multipla tot Chiron. Zolang het wielen heeft.