Hoe vind je een passende autoverzekering?

Hoe vind je een passende autoverzekering?

Wanneer je het felbegeerde pasje in de wacht hebt gesleept is het tijd voor een eerste auto. Al gevonden? Dan is het essentieel een autoverzekering af te sluiten. Maar welke is het voordeligste en welke pas het best bij jou?

Op het internet worden zoveel autoverzekeringen aangeboden dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig bestaan er ook handige tools om al die verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Ga je autoverzekering vergelijken? Let dan goed op welk soort verzekeringen er zijn en welke het beste bij jou aansluit.

Er zijn 3 typen autoverzekeringen: WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), WA + beperkt casco en uitgebreid casco wat ook wel all-risk wordt genoemd. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden bij het maken van je keuze. Allereerst kijk je naar de waarde van de te verzekeren auto: het is niet verstandig om een auto met een lage waarde all-risk te verzekeren. De kosten van de verzekering wegen dan namelijk niet op tegen de te verzekerde waarde van de auto. Een autoverzekering met WA + beperkt casco dekking biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen auto uit een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen. U dient hierbij te denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico.

Daarnaast is het verstandig te kijken naar je verzekeringsverleden. Wanneer je de afgelopen jaren geen schade hebt geclaimd ben je goedkoper uit dan wanneer je dit wel hebt gedaan. Wanneer je voor het eerst een auto gaat verzekering is dit uiteraard niet van toepassing. Tot slot is je financiële status van belang. Wanneer je weinig geld te besteden hebt of een goedkope verzekering wilt, kun je het beste voor een WA verzekering kiezen.

Daarnaast bieden verzekeraars vaak extra opties aan zoals een ongevallen verzekering voor inzittenden of een schadeverzekering voor inzittenden. Daarnaast kan het verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Uiteraard zorgt dit voor een stijging in de premie. Tot slot moet je een keuze maken wat betreft de verzekeringsmaatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat er grote premieverschillen bestaan tussen de verschillende aanbieders van autoverzekeringen en dat u veel geld kunt besparen met een grondige vergelijking.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.