Hoe de elektrische auto de diesel bijna inhaalt

Hoe de elektrische auto de diesel bijna inhaalt

Binnenkort rijd je nóg goedkoper op stroom

Het zat er aan te komen, maar tóch komt het sneller dan verwacht. Vroem-vroem-liefhebbers misschien even wegkijken: in Nederland rijden er inmiddels meer dan een miljoen personenauto’s geheel of gedeeltelijk op stroom. Zo blijkt uit recente cijfers van het RDW. Dat aantal loopt bijna gelijk met het aantal diesels in het land.

Afgelopen maand telden ze 1.010.737 (deels)-elektrische wagens. Maar dat is misschien niet helemaal eerlijk, want ook de hybrides werden hierin meegenomen. We hebben het dus over de volledig elektrische Tesla’s, hybride-modellen als de Golf GTE én zelfs de Toyota Mirai’s op waterstof. In de laatste vijf jaar steeg dit segment bijna voorbij de diesels (in december vorig jaar nog 1.038.192 stuks).

Nederlanders rijden vaker elektrisch

En die verandering stopt niet. Naar verwachting rijden er de komende jaren steeds meer burgers ‘op batterijen’. Concreet probeert de overheid dit te stimuleren met een nieuw subsidiepotje, dat deze week nog beschikbaar wordt gesteld. Het zou gaan om ruim 100 miljoen.

Ondanks de enorme toename aan ‘stekkervoertuigen‘, blijft de benzineauto het populairst onder automobilisten. Een flinke 7,8 miljoen personenauto’s rijden in Nederland rond. Al zal dat aantal niet veel meer stijgen met het regeerakkoord. Hiervoor werd afgesproken dat er vanaf 2030 alleen uitstootvrije modellen de fabriek mogen verlaten. Iets wat in de EU vanaf 2035 gaat gelden.

In de tussentijd kunnen we gelukkig nog genieten van het ‘atmosferische orkest’, waaronder deze ongedempte 918 Weissach.

Via NU.nl

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.