Het verschil tussen lease en shortlease

Het verschil tussen lease en shortlease

Wanneer we spreken over leasen, denken we eigenlijk direct aan auto’s. Dat is ook niet vreemd, want overal om je heen hoor je het onderwerp ‘de leaseauto’ tegenwoordig vallen. Het wordt namelijk ook steeds populairder. Er zijn steeds meer bedrijven en particulieren die gebruik maken van leasen. Daardoor worden er ook meer manieren aangeboden waarop je kunt leasen. Tegenwoordig is een van de populairste vormen om een shortlease auto te huren. Maar wat is dan precies het verschil tussen de normale lease vorm en shortlease?

Wat is lease?
Er zijn verschillende manieren hoe dat mensen aan een auto kunnen komen. Vaak kopen mensen een auto. Dit gebeurt dan via een lening of natuurlijk met het geld dat zij direct beschikbaar hebben. Ook is er altijd de mogelijkheid om door heel het land een auto te huren. 

Leasen, ook wel operational lease genoemd, lijkt dan ook het meeste op een auto huren. Hierbij betaal je een vast maandelijks bedrag voor de periode waarin je de auto least. Dit gebeurt op basis van een overeenkomst tussen een persoon en een leasemaatschappij. Daarbij zijn de contracten vaak gedurende een langere periode. We zoeken met z’n allen naar flexibiliteit, daardoor is lang aan een contract vast zitten niet echt meer van deze tijd, toch?

Wat is shortlease?
Deze vorm van een auto leasen is relatief nieuw. In principe komt het veel overeen met de manier van leasen die we al kennen, namelijk operational lease. Het grootste verschil zit vooral in de kortere periodes waarin je least. Het voordeel van een shortlease auto zakelijk is dat het volledig flexibel is. Zo zit je niet langdurig vast aan een contract wanneer er financiële onzekerheden spelen. Zoals bij de coronacrisis, zijn de financiële onzekerheden niet altijd van tevoren te voorspellen. Sommige bedrijven worden hard getroffen en sommige bedrijven groeien er juist door. Op dat moment is het fijn om te weten dat je bij deze optie een flexibel contract afsluit voor een leaseauto en ook direct profiteert van alle voordelen van een traditionele lease. 

Shortlease wordt tegenwoordig op vele plekken aangeboden, zoals bij de specialist Shortlease123.nl. Vaak is shortlease al mogelijk vanaf 1 maand en daardoor een goed alternatief voor een auto huren. Wanneer je least beschik je namelijk over een all-inclusive contract. Je betaalt dus altijd een vaste maandprijs waarin alle autokosten zijn inbegrepen. Het enige wat je zelf betaalt is de brandstof. 

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.