Het geluid van de McLaren X-1!

Het geluid van de McLaren X-1!

Op de Concours d’Elegance in Pebble Beach verschijnen elk jaar de meeste bijzondere auto’s.
Dit jaar onthulde McLaren de McLaren X-1.

Een auto die er op zijn zachtst gezegd niet echt heel mooi uitziet. Wat inspireerde McLaren tot het maken van deze creatie? Een klant die al een McLaren F1, een Mercedes-Benz SLR McLaren en een MP4-12 bezit, wilde een door McLaren gebouwde unieke auto. Uniek is hij zeker…

Het plan voor het maken van deze auto begon zo’n drie jaar geleden al, nog voordat de MP4-12C waarop deze X-1 is gebaseerd, was onthuld. De klant wilde een auto met alle mogelijkheden zoals de MP4-12C, maar dan ”in een unieke body die zijn persoonlijkheid reflecteert”, hij wilde iets ”tijdloos en elegants”, aldus McLaren.

Het is aan jou om te beslissen of dit ook gelukt is. McLaren had 18 maanden nodig om het ontwerp af te ronden, de inspiratie kwam onder andere van klassiekers zoals de 1961 Facel Vega, de 1953 Chrysler D’Elegance Ghia, de 1959 Buick Electra, de 1939 Mercedes 540K en de 1971 Citroen SM.

Alles bij elkaar duurde de bouw van de X-1 tweeënhalf jaar, de auto bestaat uit massief aluminium met nikkel. De omhoog slaande deuren zijn speciaal ontwikkeld en het grootste gedeelde van het carbon op de auto is gekleurd in piano zwart. Bijzondere details zijn ook de ”Airbrake”; de vleugel die omhoog klapt wanneer je hard op het rempedaal trapt, en de carbon panelen die de achterwielen doen verdwijnen. Het interieur is afgewerkt met Harissa Red Nappa leder. Of je de X-1 nou mooi vindt of niet, hij is zeker uniek!

Nu de McLaren X-1 is onthuld kan een filmpje natuurlijk niet ontbreken. De 7 miljoen dollar kostende McLaren klinkt, zoals te verwachten, goed en is nu voor het eerst vastgelegd op video.
Het geluid is niet heel veel anders dan de MP4-12C, de X-1 is op het eerste gezicht wel wat luider.

Wat is jouw mening over deze McLaren X-1?
Is het een geslaagd ontwerp of moeten we blij zijn dat er maar 1 van is gemaakt?

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.