Gumball 3000: Team Galag doet mee met McLaren P1

Gumball 3000: Team Galag doet mee met McLaren P1

McLaren P1 - Team Galag - www.hartvoorautos.nl
Met het nieuwe jaar vers gestart is het tijd om te kijken naar de verschillende activiteiten die gaan plaats vinden in 2014, zo ook zal de Gumball 3000 weer plaatsvinden. Team Galag staat is inmiddels een bekende deelnemer aan de rally en brengt altijd bijzondere auto’s mee. In 2013 deden zij mee met een zwaar aangepaste Nissan GT-R en de bekende Batman Tumbler.

De Tumbler won in 2013 Spirit of Gumball onderscheiding en hij zal in 2014 opnieuw zijn opwachting maken in een nieuwe en verbeterde versie. Het team uit Saudi-Arabië zal in 2014 ook een grijze McLaren P1, een Range Rover Vogue en een Shelby Daytona meenemen. Van deze laatst genoemde zijn er maar zes gemaakt dus wij vragen ons af of zij een authentieke Daytona zullen meenemen.

Gumball 3000 2014: van Miami naar Ibiza!
De Gumball 3000 start dit jaar in Miami om vervolgens naar Atlanta te rijden. Vanuit Atlanta vertrekken ze richting New York City om daar de eerste Formule 1 race in die stad ooit mee te maken. Op het moment dat de deelnemers aan het genieten zijn van de Formule 1 auto’s, is worden de hun auto’s per vliegtuig naar Edinburgh gevlogen om vanuit daar richting Londen te rijden. Vanuit daar rijden zij richting Barcelona om te eindigen op Ibiza. Deelname kost per twee personen £40.000,-. Dat is zo’n €48464,88

Geschiedenis
De Gumball 3000 is een jaarlijkse autorally waarbij in 6 dagen ongeveer 3000 mijl, 5000 kilometer, wordt afgelegd. Geïnspireerd door de films van de jaren zeventig besloot Maximillion Cooper in 1999, om 50 vrienden uit te nodigen en zo van Londen naar Rimini, Italië te rijden. De deelnemers reden iedere dag van het éne luxueuze hotel naar het andere waar ‘s nachts gefeest werd. Door de vele supercars en vele bekende artiesten die meededen, heeft deze rally sindsdien veel aan populariteit gewonnen. Het evenement groeide ieder jaar en in 2002 bereikte de rally de Verenigde Staten. Afrika mocht zijn eerste glimp van de Gumball Rally opvangen in 2004 toen, op uitnodiging van koning Mohammed VI van Marokko, hun wegen opengesteld werden voor de 192 deelnemers.

In 2007 lag Nederland ook op de route van de Gumball 3000 en werden de rijbewijzen van zeven coureurs ingenomen, waaronder dat van Xzibit. Ook in België en Duitsland werden rijbewijzen ingenomen wegens te hard rijden en gevaarlijk rijgedrag.

2007 is hetzelfde jaar waarin de Gumball 3000 werd gestaakt na een dodelijke ongeval in Macedonië. Een 67-jarige man uit Macedonië overleed na een frontale aanrijding met een Gumball 3000-deelnemer. Zijn vrouw raakte hierbij zwaargewond; zij overleed twee dagen later. De inzittenden van de Porsche probeerden volgens berichten in de media het land uit te vluchten door bij andere deelnemers in te stappen en verder te rijden. Zij werden echter voor de grens met Albanië opgepakt. Op 5 mei werd een van hen op borgtocht vrijgelaten op voorwaarde dat hij het land niet zou verlaten. Enkele uren later werd hij opnieuw opgepakt toen hij door douanebeambten werd herkend terwijl hij het land wilde ontvluchten met een privévliegtuig. Het was het eerste dodelijke ongeval in het negenjarige bestaan van de rally. Sponsor Adidas trok zich terug en de organisatie besloot na het ongeval de rally te staken.

McLaren P1 - Team Galag - www.hartvoorautos.nl

McLaren P1 - Team Galag - www.hartvoorautos.nl

McLaren P1 - Team Galag - www.hartvoorautos.nl

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.