Taartscheppen worden steeds groter.

Taartscheppen worden steeds groter.

Zodra mensen een hoge spoiler zien, komt vaak de term Rice naar boven. Echter zie je tegenwoordig steeds meer auto’s geleverd worden met hoge spoilers.

Toen vorig jaar het nieuwste model (992) GT3 RS gepresenteerd werd, waren de meningen nogal verdeeld. Veel mensen vonden dat de auto een te hoge spoiler heeft. Toen ze bij Porsche rond de design tafel zaten hebben zij niet naar looks gekeken, maar naar hoe goed de auto zou rijden. De actieve spoiler (met DRS!) zorgt ervoor dat de auto maximaal tegen de grond gedrukt wordt. De spoiler zorgt namelijk voor 860KG aan downforce.

Naast de GT3 RS zijn er meer auto’s op de markt gekomen met opvallend grote spoilers. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de Mercedes-Benz AMG GT Blackseries. Onterendere de spoiler van deze AMG zorgt voor maar liefst meer dan 400KG aan downforce bij 250km/u.

Er zijn natuurlijk ook auto’s waarbij het wel allemaal show is. Een van de meest iconische auto’s ooit heeft zelfs een spoiler zonder functie, de Lamborghini Countach. Gezien de auto van zichzelf al problemen heeft met de aerodynamica aan de voorzijde van de auto, werkt een spoiler op de achterkant alles behalve in zijn voordeel.

Deze spoiler was in eerste instantie gemaakt als ‘one-off’ voor de voormalig F1 team baas; Walter Wolf. De mensen vielen voor de looks van de spoiler en wilde deze ook op hen Countach. Op het moment dat foto’s van de auto van Walter naar buiten kwamen, werden de auto’s al uitgeleverd. Toch heeft Lamborghini de auto’s kunnen voorzien van de toch wel unieke spoiler, door op de parkeerplaats met de hand de spoilers op de auto’s te bevestigen.

Dan zijn wij nu aangekomen bij meest spraakmakende spoiler in de history. Deze van de film Cars. Deze Nederlandse auto ging wereldwijd viral door zijn immens grote spoiler en opvallende stickers. Niet lang gelden is de auto nog gespot, helaas zonder de hoge spoiler.

Stijn Dekker

Stijn is al 24 jaar gepassioneerd over auto's. Van een Jaguar E-type tot een Hyundai i20n en alles daar tussen!