Groep AMG’s aan de kant gezet om samenscholing

Groep AMG’s aan de kant gezet om samenscholing

Momenteel is er een verbod op bijeenkomsten en samenscholing met drie of meer personen. Maar mag je wel samen komen met een groep auto’s als de inzittenden in hun eigen auto blijven zitten? De politie in Nijmegen vindt van niet.

Afgelopen zondag kwamen er zo’n 25 Mercedes-AMG’s bij elkaar voor het maken van een gezamenlijke rit. Toen het groepje in Nijmegen de Ubbergseweg op reed werd hen de weg versperd door een tweetal politieauto’s. De bestuurders kregen te horen dat zij ieder hun eigen weg moesten gaan om een bekeuring voor samenscholing te voorkomen. In iedere auto zaten niet meer dan twee personen, toch was dit voor de politie geen reden om de bestuurders verder te laten touren.

De vraag is of er überhaupt wettelijke grond was om bekeuringen uit te kunnen schrijven aan deze groep. De basisafspraak is dat we altijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren. In de auto is die afstand echter wat moeilijker te bewaren, maar je mag met twee personen in een auto zitten. Zit je in een auto met drie of meer personen waarmee je niet tot één huishouden behoort, dan kun je een boete van €390,- krijgen. Dat was hier dus niet het geval.

Gezien het feit dat de komende tijd alle autogerelateerde evenementen zijn geschrapt, zie we online steeds meer initiatieven voor het organiseren van Coronaproof autoritten. De vraag rijst of deze ritten door kunnen gaan wanneer de politie groepen auto’s van de weg haalt.

Foto door Herman Linssen

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.