Verstappen én van der Garde aan de start van de F1 Grand Prix van Australië?

Verstappen én van der Garde aan de start van de F1 Grand Prix van Australië?

Het 2015 seizoen van het FIA Formula One World Championship beloofde al zeer interessant te worden met de komst van de 18-jarige Max Verstappen die voor Toro Rosso in de Formule 1 zal uitkomen. Maar het 2015 seizoen wordt nog veel interessanter wanneer Giedo van der Garde aanstaande zondag plaats mag nemen in de F1 bolide van Sauber.

Giede van der Garde reed in 2013 een heel seizoen voor Caterham in de Formule 1 en stapte over naar Sauber, waar hij in 2014 test- en reserverijder was. In zijn contract was opgenomen dat hij een van de vaste rijders in 2015 zou worden. Sauber, dat in geldnood verkeerde, legde echter voor dit seizoen de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr vast, vooral vanwege de forse sponsorgelden die zij binnen brachten. Van der Garde kon daar met zijn meegebrachte miljoenen niet aan tippen.

De Nederlandse autocoureur won vandaag de rechtszaak om het verkrijgen van een stoeltje bij het Zwitserse team en heeft het recht om dit weekeinde van start te gaan in de openingsrace van het jaar, de Grand Prix van Australië. Sauber is tegen de uitspraak in beroep gegaan bij het hooggerechtshof van de Australische staat Victoria in Melbourne.

Het zogeheten Supreme Court schortte de zaak na een korte behandeling op tot donderdagochtend plaatselijke tijd. Tijdens het beroep voerde de advocaat van Sauber opnieuw aan dat het gevaarlijk zou zijn om Van der Garde te laten racen, omdat er geen stoeltje op maat voor hem is en hij deze winter niet heeft getest in de auto van 2015. ,,Het is levensgevaarlijk voor hem en ook voor de andere coureurs. We kunnen niet een onvoorbereide coureur het circuit opsturen in een bolide die al helemaal op maat is gemaakt voor een andere rijder”, aldus de raadsman. Volgens Sauber beschikt Van der Garde ook niet over de benodigde licentie en zou het twee weken kosten om een stoeltje voor hem te maken.

Van der Garde beweerde echter meteen na de uitspraak in het kort geding dat hij fit is en klaar om te racen. ,,Ik ben naar Australië gekomen om te racen, dat is het doel. Ik ben blij met de uitspraak. Ik zie er ook naar uit om weer met het team samen te werken. De relatie is altijd goed geweest.

Een Zwitsers tribunaal oordeelde al eerder dat het contract van de 29-jarige Van der Garde rechtsgeldig is en in Melbourne dwong hij met succes af dat Sauber dat vonnis moet uitvoeren. Hij heeft dus recht op een racestoeltje. ,,Ik heb een sterke zaak en ben optimistisch over de uitkomst. Het team kan ook vrij snel de auto aanpassen. Het duurt ongeveer drie tot vier uur om het stoeltje passend maken.

Via AD.nl

Formule 1-kalender 2015

Datum Race Circuit
15 Maart Australië Albert Park
29 Maart Maleisië Sepang
12 April China Shanghai
19 April Bahrein Sakhir
10 Mei Spanje Circuit de Catalunya
24 Mei Monaco Monte Carlo
7 Juni Canada Montreal
21 Juni Oostenrijk Red Bull Ring
5 Juli Groot-Brittannië Silverstone
19 Juli Duitsland Hockenheim
26 Juli Hongarije Hungaroring
23 Augustus België Spa-Francorchamps
6 September Italië Monza
20 Setpember Singapore Marina Bay
27 Setpember Japan Suzuka
11 Oktober Rusland Sotsji
25 Oktober Verenigde Staten Circuit of the Americas
1 November Mexico Mexico Stad
15 November Brazilië Interlagos
29 November Abu Dhabi Yas Marina

 

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.