Getest: Jaguar XF-R 5.0 V8 Supercharged

Getest: Jaguar XF-R 5.0 V8 Supercharged

Jaguar XF-R - www.hartvoorautos.nl

Sportief maar toch zakelijk, intgetogen maar zeker niet saai! Dat zijn de eigenschappen die perfect passen bij deze super-sedan van Jaguar. Wij reden de XF-R,  wij kenden de XF al, de motor voelde ook bekend aan… maar hoe is het resultaat van die mix?

Er is een groot aanbod in het segment van deze luxe sedans, er is dan ook veel concurrentie maar moet Jaguar zich daar zorgen om maken?

De XF is een chique sedan die sinds zijn facelift echt mee doet met zijn Duitse concurrenten, toch is deze auto weer heel anders. De XF is onderscheidend en uniek, weer eens wat anders dan een 5-serie of een E-klasse of wat dacht je van die Lease-A6? Nee Jaguar heeft wat dat betreft een streepje voor, dit is en blijft een niche merk, een auto die je niet alledaags ziet. Ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je op zoek bent naar een dergelijke auto je eens wat anders wilt als de rest. Dan doe je bij Jaguar een goede aankoop!

Jaguar XF-R - www.hartvoorautos.nl

Wanneer kies je voor het ‘’R’’ top model?

De XF is leverbaar vanaf een ruime € 50.000,- , wil je een R dan ben je net geen tonnetje meer kwijt. Is dat hem waard? Ik denk het wel,  want wanneer je comfort en luxe wilt combineren met een sportief karakter kom je al snel uit bij de XF-R. De achtcilinder loopt heerlijk rustig, zoeft als een slee door de sneeuw over de weg. Maar dan, vergis je niet deze 510 PK sterke supercat heeft ook heel wat circuitgenen in zich. Het supercharger blok doet een sprintje van 0 – 100 km/h in 4.9 seconden, dat is bijna even snel als de nieuwe 911!! Werkelijk waar, wanneer je wilt is dit een beest van een auto, maar een comfortabele auto die van alle luxe voorzien is  als je s’ ochtends naar je werk rijdt.

Jaguar XF-R - www.hartvoorautos.nl

Hoe gedraagt de XF-R zich op sportief gebied?

In principe heeft hij alles wat je nodig hebt voor een sportieve auto: V8 supercharged, 510 PK, 625 NM koppel, achterwielaandrijving en een verlaagd onderstel. Maar vergeet niet dat dit van origine een luxe sedan is met een sportief vleugje bloed, het is geen sportwagen als de XK! Dit merk je als je een bocht in stuurt, de auto deinst wat en helt iets over. Je moet echt de dynamic functie selecteren om de auto wat strakker te krijgen. Maar dan de vraag of dit erg is? Nee, want zal de gemiddelde XF-R rijder een jaarkaart hebben voor de Nordschleife ? Ja, om daar met zijn XKR-S te rijden en daarheen te reizen met zijn XF;)!

Jaguar XF-R - www.hartvoorautos.nl

Kortom, is dit een auto die werkelijk mee doet met de AMG, M en de RS-modellen?

Ja, zeker weten. De R-afdeling van Jaguar heeft een perfecte auto weten neer te zetten die de balans tussen zijn chique maar ook sportieve imago goed heeft verdeeld! De XF is een auto die je koopt wanneer je jezelf niet meer hoeft te bewijzen, maar zodra er een uitdaging komt is de XF-R klaar voor een heftige strijd!

 

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.