Gespot: Bugatti Chiron Super Sport 300+!

Gespot: Bugatti Chiron Super Sport 300+!

De Bugatti die 300 mph wist te behalen, oftewel ruim 490 km/h!

Zoals je weet gaat de Bugatti Chiron Longtail in productie onder de naam Super Sport 300+ en zal worden gemaakt in een oplage van 30 stuks, allen met een prijskaartje van €3,5 miljoen exclusief belastingen. Ook zal er minstens één exemplaar naar Nederland komen.

Maar voor het zo ver is moet het uiteindelijk productiemodel op en top getest worden. Bugatti is daar momenteel volop mee bezig in het zuiden van Europa en gelukkig voor ons zijn er altijd oplettende fotografen in de buurt.

Opvallend detail is overigens dat de Super Sport 300+ zelfs harder dan 500 km/h zou kunnen lopen. Bugatti heeft namelijk gekozen voor de testfaciliteit van Volkswagen Ehra-Lessein omdat het in hun ogen de veiligste locatie ter wereld is om zulke snelheden te rijden dankzij het 21 kilometer lange stuk asfalt met drie rijstroken, vangrails en reddingsdiensten aan beide kanten. Er is echter één nadeel ten opzichte van andere locaties. Het stuk asfalt ligt namelijk op slechts 50 meter boven de zeespiegel. Ter vergelijking: het stuk snelweg in Nevada, waar de Koenigsegg Agera RS meerdere records plaatste, ligt op ongeveer ongeveer 1036 meter boven de zeespiegel. Hoe hoger boven de zeespiegel, hoe lager de aerodynamische weerstand is, want de luchtdruk en luchtdichtheid nemen af naarmate je hoger komt.

Bugatti heeft een rekensommetje gedaan en zij geloven dat de longtail Chiron 25 km/h sneller zou zijn geweest als de topsnelheid op de Nevada State Road 160 was getest. Met andere woorden, de gemodificeerde Chiron had de barrière van 500 km/h kunnen breken door 515 km/h te halen.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.