Gespot: Bentley Bentayga

Gespot: Bentley Bentayga

Bentley Bentayga

Eerder deze maand liet Bentley weten dat het SUV model dat zij op de markt gaan brengen de Bentley Bentayga zal gaan heten. Hoewel de Bentayga al een tijd getest wordt zal hij pas in 2016 op de markt verschijnen. Het officiële productiemodel zal later in 2015 op een auto show officieel worden onthuld.

Ondanks dat we nog een aantal maanden zullen moeten wachten, hebben we toch al een aardig idee hoe de Bentley SUV eruit gaat zien dankzij Automedia die onlangs een testmodel spotte. De prachtige Taiga, ’s werelds grootste transcontinentale sneeuwwoud, omspant het noordelijk halfrond tot aan het noordelijke deel van Bentley’s geboortegrond in Engeland. In het zuiden vestigt de ruige piek van de Roque Bentayga op de subtropische Kanarische Eilanden. Hier komt de naam voor Bentley’s SUV vandaan liet Bentley voorzitter en CEO Wolfgang Dürheimer weten; “Bentayga is een naam die weergeeft waarvan we weten dat onze SUV beter zal presteren dan elke andere auto in de wereld – combineer de beste automotive luxe met uitstekende prestaties om Bentley te ervaren op nieuwe gebieden.

Bentley Bentayga

Motoren
De Bentayga is niet alleen de eerste SUV van Bentley maar zal ook de eerste Bentley worden met een plug-in hybride aandrijving. Het blok dat gespot werd in de testmodellen is de vertrouwde 6.0 liter grote W12 maar ook zal Bentley de Bentayga gaan leveren met het 4.0 liter grote twin turbo V8 blok. Ook werd er gesproken over een diesel variant en een plug-in hybride vanaf 2017; “We zullen een plug-in aandrijflijn hebben maar het moet meer zijn dan de bestaande systemen – met meer vermogen, meer koppel – De SUV zal het als eerste krijgen, je zult niet zien in onze huidige auto’s, want daarvoor is het te duur, maar in 2017 zal de SUV deze aandrijflijn krijgen.

Bentley Bentayga

Interesse
Bentley wilt graag 3.000 tot 4.000 SUV’s per jaar gaan verkopen en zegt momenteel al 2.000 zogeheten pre-orders te hebben en nog eens 2.000 geïnteresseerden. Bentley’s Marketing directeur Kevin Rose is er zeker van dat de SUV een succes zal gaan worden; “Dertig procent van onze bestaande klanten hebben al een high-end SUV, dus als we zelfs een kleine hoeveelheid van die groep kunnen overtuigen om de Bentley Bentayga aan te schaffen, staan we al sterk.

De grootste afzet zal naar verwachting zijn in de Verenigde Staten en China met zo’n 50% van de verkopen met daarop volgende Rusland en het Midden-Oosten. De prijzen zullen beginnen bij £140.000,- maar de topmodellen zullen naar verwachting over de £200,000,- gaan. Dit komt neer op respectievelijk €185.000,- en €265.000,-. Dit is uiteraard nog zonder de Nederlandse belastingen.

Bentley Bentayga

Bentley Bentayga

Bentley Bentayga

Foto’s: Automedia

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.