Gereden: van Leusden naar Stuttgart per 911 Targa 4S

Gereden: van Leusden naar Stuttgart per 911 Targa 4S

Wat voor velen een droom is, werd voor mij werkelijkheid. Op uitnodiging mee naar de Porsche fabriek in Stuttgart, wie wil dat nou niet?

Een feestje wat voor mij allemaal begon in mijn woonplaats Leusden, weliswaar bij de plaatselijke Porsche dealer [ Porsche Centrum Leusden ]. Want zoals je al kon verwachten ging ik niet met een normale auto richting Stuttgart, maar in een Porsche 911 Targa 4S Alex Edition. Porsche Centrum Leusden is gevestigd op het PON-terrein en zit pal naast de Porsche Importeur. Ook Lamborghini, Bugatti en Bentley zitten hier gevestigd. Tal van sportwagens vind je hier, maar ik kwam specifiek om de 911 Targa 4s op te halen.

Bij binnenkomst werd ik direct aangesproken door een leuke dame achter de balie, waarna de vestigingsmanager even wat administratieve zaken met mij regelden. Vervolgens kreeg ik de sleutels in mijn handen van een ontzettend gaaf uitgevoerde 911 Targa 4s, de kleur Alex grijs doet deze auto zo bijzonder ogen. Nu snel door naar huis, koffer inpakken en alles klaar leggen voor dit geweldige uitje.

De volgende ochtend stond de wekker vroeg want wij moesten om half 9 in Heteren zijn voor het ontbijt. Vanaf daar vertrokken wij met 15 Porsches richting Stuttgart, een route die door de organisatie Streetgasm was uitgestippeld. Niet de snelste route, maar wel een hele leuke route. Eerst een stuk over de snelweg, maar eenmaal aangekomen in de Eiffel (Duitsland) doken wij snel de Autobahn af om de wegen rondom de Nürburgring te pakken. Deze wegen met veel haarspeldbochten, hoogteverschillen en door kleine dorpjes heen waren misschien wel de mooiste van de hele trip. Het machtige gevoel wat zo’n Porsche sportwagen je geeft in een omgeving als deze is bijna niet te beschrijven. De 3.0 liter grote boxermotor met turbo’s levert 421 pk, de vierwielaandrijving biedt je zo veel vertrouwen, deze Targa 4s is echt een sportwagen die van alle markten thuis is. Een ware allemansvriend, waarmee je heerlijk kunt cruisen maar ook serieus hard mee kan rijden (sterker nog, dat vindt die heerlijk!).

Na enkele honderden kilometers kwamen wij inmiddels aan op de lunch locatie, alle porsches konden op het binnenterrein van deze locatie geparkeerd worden. Leuk moment om even bij te praten over de eerste ervaringen van deze trip naar de Porsche fabriek. Zoals we van Streetgasm gewend zijn, was deze lunch tot in de puntjes verzorgd en waren wij allen klaar voor het laatste gedeelte van de route richting Stuttgart. Dit gedeelte bestond vooral uit snelwegkilometers, iets wat natuurlijk ook geen straf is met een sportwagen als de Targa 4s met een topsnelheid van dik 300 km/u. Helaas hebben wij de échte topsnelheid niet kunnen behalen vanwege de drukte, maar dit mocht de pret zeker niet drukken.

Begin van de avond kwamen wij aan bij hotel Le Méridien na een lange dag autorijden. Toch wel een anderhalf uur vertraging opgelopen in de drukke avondspits, dus bij aankomst in het hotel was het even snel douchen opfrissen en al weer door naar het diner. Ook dit had Streetgasm weer fantastisch geregeld, voor het hotel stonden meerdere taxi’s klaar om ons naar het restaurant te vervoeren; ideaal!

Een gezellig avondje dineren en ervaringen delen met een stel enthousiastelingen tot en met. Bizar wat een eenheid die auto’s kunnen creëren in zo’n korte tijd. Allemaal dezelfde passie, dat schept een band. Echt laat hebben wij het die avond niet gemaakt, want de volgende ochtend ging de wekker enigszins vroeg voor het bezoek aan de fabriek.

Eenmaal aangekomen bij de fabriek op zo’n 15 minuten rijden van ons hotel moesten wij allereerst onze telefoons inleveren. Dit is niet vreemd, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er gefilmd wordt in de fabriek van dit exclusieve sportwagenmerk. De rondleiding werd begeleid door een jonge dame die veel over de bouw van de sportwagens wist te vertellen. Bizar om te zien hoe die productielijn van Porsche er aan toe gaat, ik had zoiets nog nooit gezien. Zeer indrukwekkend vond ik ook de hoeveel mankrachten die er rondlopen in deze fabriek, heel veel werkzaamheden zouden door robots gedaan kunnen worden maar toch geeft Porsche hier niet aan toe. Toen er gevraagd werd naar de reden daarvan werd er simpelweg geantwoord dat Porsche graag de werkgelegenheid biedt aan zo veel enthousiaste werknemers. Toch is het ook wel mooi om te zien hoe deze mensen met hun vak bezig zijn, alles gaat met zoveel precisie!

Na de rondleiding door de fabriek mochten wij nog het Porsche Museum bezoeken, een plek waar écht alle legendarische Porsche modellen te vinden zijn. Het meest indrukwekkende blijft in mijn ogen de Porsche Carrera GT, een geweldige machine waar ik mooie herinneringen aan heb.

Na het bezoek aan de fabriek en het museum vertrokken wij met z’n allen naar de laatste locatie waar een Michelinsterrenlunch voor ons klaar stond. Deze locatie was ook heel gaaf, alle Porsches uitgelijnd voor een geweldig mooi slot genaamd Schloss Monrepos. Na deze lunch kon iedereen op eigen gelegenheid weer richting huis rijden, maar zeg nou eerlijk: het is toch veel leuker om als groep terug te rijden? Zo gezegd zo gedaan, een terugrit om nooit te vergeten!

Ik wil hierbij mijn vrienden van Porsche Centrum Leusden bedanken voor het ter beschikking van deze heerlijk uitgevoerde 911.

Ook Maurice Hartsuiker, organisator van deze Porsche Drive & Factory Tour, ook dit event van Streetgasm was weer tot in de puntjes geregeld waar ik bijzonder veel bewondering voor heb!

 

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.