Gereden: Mercedes-Benz SLS AMG Black Series [Firstgear Cars Special]

Gereden: Mercedes-Benz SLS AMG Black Series [Firstgear Cars Special]

Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video hier!

We kunnen wel stellen dat we met veel ongeduld hebben uitgekeken naar deze auto. Als er iemand is die veel artikelen heeft geschreven over de 6.2 V8 motor van Mercedes-AMG, dan zijn wij dat wel. Dit keer in de lekkerste verpakking; de SLS AMG Black Series.

Mercedes-Benz SLS AMG Black SeriesDe naam Black Series geeft al aan dat het om een krachtpatser gaat. Deze SLS is de vijfde AMG-variant die deze naam mag dragen. met in dit geval een zeer pittig resultaat. Mercedes-Benz maakte zijn coupé nog sportiever en weegt nu minder, 1.550 kilogram in totaal. Dit dankzij het gebruik van een titanium uitlaatsysteem, andere soorten wielen en het veelvuldig gebruik van koolstofvezel. Ook de motor is aangepast en kreeg er zo’n 60 pk bij en heeft nu een maximaal vermogen van 631 pk! De motor kreeg bovendien een ‘scherpere’ nokkenas, een aangepaste distributie en een inlaat die efficiënter werkt bij hogere toeren. De glorieuze 6.2 V8 is helemaal bevrijd en haalt in zijn nieuwe vorm 8.000 tpm. De Black Series levert het maximale vermogen van 631 pk bij 7.400 tpm en een koppel van 635 Nm bij 5.500 tpm. Dat maakt de Black Series een pak woester: in 3,6 seconden spurt hij van 0 tot 100 km/h en de topsnelheid bedraagt 315 km/h.

Mercedes-Benz SLS AMG Black Series

Circuit monster voor op de openbare weg
Keramische remschijven, een lager gewicht, bredere sporen, een strakkere ophanging, een aangepaste besturing: de SLS AMG Black Series kijkt niet op een detail meer of minder. Aan alles merk je dat dit om de sportiefste SLS gaat die legaal is voor de openbare weg. De SLS AMG GT3 waar deze Black Series enigszins van is afgeleid slaat natuurlijk helemaal alles! Echter is de GT3 puur voor circuitgebruik terwijl je met de Black Series ook nog eens de gewone weg op mag, wat een fantastische combinatie!

Ook aan het exterieur is te zien dat dit niet om een standaard SLS AMG gaat: de achtervleugel, de aangepaste bumpers, de specifieke gesmede velgen in het zwart en ga zo maar door. Dit model symboliseert helaas ook het einde van een tijdperk aangezien de volgende generatie supercars allen gebruik zullen maken van de o zo interessante turbotechniek. Zuiniger en koppelrijker bij lage toeren, maar vooral minder puur en daarmee is de beleving helaas heel anders! En dat terwijl de beleving en emotie juist een heel groot deel van het totaal innemen, wanneer je in auto’s zoals deze rijdt.

Mercedes-Benz SLS AMG Black Series

Voor mij is de SLS AMG Black Series een droom die uitkwam, ik heb nu alle varianten van de SLS AMG gereden en kan rustig zeggen dat dit model de beste is. De versnellingsbak, die speciaal aangepast is voor deze Black Series, schakelt een stuk sneller en agressiever, de besturing is scherper dan ooit en dat toerenbereik tot 8000 tpm zorgen voor kippenvelmomenten! Daarnaast is de Black Series de meeste waardevolle auto waarmee wij ooit een rijtest hebben gemaakt voor Hartvoorautos.nl. De nieuwprijs van de SLS AMG Black Series bedroeg destijds €326.000,-, op Nederlands kenteken welteverstaan. En tegenwoordig? Je kunt die nieuwprijs van toen, gemakkelijk verdubbelen. Afhankelijk van staat en kilometerstand uiteraard.

Firstgear Cars in Almelo
Firstgear Cars heeft ons deze auto ter beschikking gesteld, zij hebben zelfs twee Black Series in de showroom in Almelo staan. Deze Solar Beam gele SLS AMG Black Series en daarnaast nog een, toepasselijk, zwart exemplaar. Een loopje door de showroom zegt al genoeg, dit is een bedrijf dat de woorden exclusief en uniek mag dragen. Zij bieden enkele gangbare auto’s aan maar het merendeel van de voorraad bestaat uit auto’s die momenteel een enorme waardestijging ondergaan. Dit betekent dat shoppen bij Firstgear Cars interessanter kan zijn dan je geld bij de bank achterlaten. Want wat je hier kan kopen zal niet zo snel in waarde dalen en dat geeft wel aan hoe exclusief en uniek de auto’s bij Firstgear zijn!

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Ansho Bijlmakers

Mercedes-Benz SLS AMG Black Series

| Bekijk ook onze vorige rijtest: Lamborghini Huracán LP 610-4 [Akrapovič Edition] |

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.