Gereden: Mercedes-AMG GT R

Gereden: Mercedes-AMG GT R

Als de AMG GT goed is en de AMG GT S beter, dan kan de AMG GT R niet anders dan de beste zijn, toch? Hij wordt niet voor niets gebruikt als official safetycar in de F1!

Oerendhard
De R is dus de overtreffend trap van de AMG GT-lijn, een sportkoets pur sang waarmee Mercedes-AMG de in de racerij opgedane kennis wil vertalen naar de openbare weg. De AMG GT R is dus niet zomaar een S met meer peper in zijn reet…

De 4,0-liter V8 biturbo is nog steeds dezelfde, al kreeg hij wel nieuwe turbo’s die wat harder blazen. Daardoor steeg het vermogen tot 585 pk en 700 Nm. Gekoppeld aan de evenzeer gekende Speedshift DCT-7 zorgt dat voor een spurt naar 100 km/u in 3,6 seconden. De AMG GT R houdt het pas bij 318 km/u voor bekeken.

Mercedes-AMG GT R

Oerendhard dus, iets wat ook gezegd kan worden van de brul die uit de pijpen komt gerold. Gooi je de sturende elektronica van het AMG Dynamic Select in Sport+ of Race dan gorgelt, spuwt en grauwt de GT R zo hard dat je een provincie verder nog een burenruzie kan ontketenen. Naast het volledig uitschakelbare ESP voorzag Mercedes-AMG namelijk ook in het zogeheten AMG Traction Control. Een van de GT3-versie overgenomen regelaar die de slip van de achterwielen in negen standen regelt, van ‘strak aan de teugel’ op niveau 1 tot ‘smoren maar’ op nummer 9.

Trouwens, mocht je de groene kleur wat heftig vinden: Geen paniek, alle kleuren van de AMG GT-lijn vallen ook te combineren met de R. Weet wel dat fans van dat Green Hell Magno AMG, een optie van een slordige €8.833,-, sowieso de GT R zullen moeten bestellen.

Kreeg de GT R een flinke afslankkuur?
Dat valt eigenlijk wel mee. De GT R is 15 kilo lichter dan de GT S. Op zich dus geen enorm verschil, al hoort daar een dubbele ‘maar’ bij. Zo kan je die gewichtsbesparing optioneel verdubbelen door de keramische remmen en de gesmede AMG Performance-velgen bij te bestellen. Bovendien schrapte Mercedes-AMG niet alleen, het voegde ook een aantal componenten toe, onderdelen die sowieso een meergewicht met zich meebrachten. Zoals de vierwielsturing, de kofferspoiler, de verstevigingen van de koets en onderstel en de actieve aerodynamische assistentie.

Mercedes-AMG GT R

En dat laat zich ongetwijfeld voelen?
We hebben zelden zo’n verschil gemerkt. De anders ook niet bepaald knullige AMG GT S is een kruiwagen in vergelijking met de R. Het is wonderbaarlijk hoe hard dit ding aan het asfalt kleeft! Zonder de minste moeite knal je dan ook rondetijden die in de andere AMG GT’s simpelweg niet haalbaar zijn… Te danken uiteraard aan de verbeterde aerodynamica. Ook de instelbare schroefveren verdienen een vermelding. Die laten je immers toe de AMG GT R specifiek af te stellen naar een bepaald circuit.

Beast of the Green Hell
Er zijn twee verschillende categorieën in de hardcore-klasse: zij die tot stand kwamen onder druk van een marketingafdeling en zij die geboren werden uit het brein van de ingenieurs. De Mercedes-AMG GT R behoort tot die laatste groep.

Zoals al gezegd is de de GT R geen GT S met grotere luchtinlaten, meer zelfs. Dat leidt tot een ietwat vreemde en voor Mercedes-AMG misschien zelfs wat vervelende conclusie: want als je het beste kan krijgen, wie neemt er dan in godsnaam nog vrede met ‘goed’ of ‘beter’? Doe jij een rondje Nordschleife in 7 minuten en net geen 11 seconden? Aan de auto zal het niet liggen, die kan het.

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Foto’s & video: Jelle Baars Media

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Mercedes-AMG GT R

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.