Gereden: Mercedes-AMG A35 4MATIC [Gräper Automotive Special]

Gereden: Mercedes-AMG A35 4MATIC [Gräper Automotive Special]

De Mercedes A35 AMG is de ‘goedkoopste’ AMG van het moment, maar is zeker niet de minste na deze aanpassingen van Gräper Automotive

De eerste generatie van de Mercedes-AMG A45 was een echt succes tijdens zijn carrière: er zijn er dubbel zoveel van verkocht als verwacht. Daarom zag Mercedes ruimte voor meer, een auto die nét iets minder is dan de nieuwe A45 AMG om zo het AMG label nog bereikbaarder te maken. Helaas kwam de A35 AMG wel iets te kort aan rijbeleving, maar daar bracht Gräper Automotive verandering in!

Standaard kent de A35 AMG een vermogen van 306 pk en 400 Nm koppel. Op zich is daar niets mis mee, zeker niet als je weet dat BMW en Audi in dit segment hetzelfde leveren. Aan snelheid komt de A35 dan ook echt niets te kort, de sprint van 0 tot 100 km/u duur slechts 4,7 seconden en dit kleine bommetje tikt moeiteloos de 250 km/u aan (begrensd!).

De versnellingsbak met dubbele koppeling en zeven versnellingen is verbeterd ten opzichte van de oude A45 en schakelt sneller. “Hij krijgt een specifieke AMG-spreiding en nieuwe software’’ en wordt standaard gekoppeld aan de vierwielaandrijving 4Matic: “onder normale omstandigheden gedraagt de A35 zich als een voorwielaandrijver’’. Het remsysteem is rechtstreeks overgenomen van de oude A45.

Toch mist de A35 een bepaalde vorm van rijbeleving, het geluid is anno 2020 niet meer wat het geweest is. Door de huidige regels met betrekking op CO2 uitstoot moeten autofabrikanten verschillende vormen van filters in de uitlaat plaatsen om zo de uitstoot te beperken. Dit zogenoemde partikelfilter komt het geluid niet ten goede en maakt daarmee de A35 redelijk emotieloos. Gelukkig heeft Akrapovic daar een oplossing voor, zij hebben een uitlaat ontwikkeld waar deze filters niet in gemonteerd zijn en dat klinkt dan ook daadwerkelijk heel erg goed. De auto leeft hierdoor veel meer, hij ploft schreeuwt en doet eigenlijk alles wat je van een échte AMG mag verwachten. Naast de upgrade van de uitlaat heeft Gräper Automotive ook een motortuning geïnstalleerd op de A35, waarmee het vermogen nu op dik 370 pk ligt. Sprinten gaat nu nóg sneller!

De eerste indruk die je aan het stuur krijgt, is die van een zeer grote efficiëntie en snelheid. Maar ook van een heel brave auto, die mijlenver verwijderd staat van de meeste andere producten uit Affalterbach. Er is geen sprake van zijstapjes bij het uitkomen van een bocht.

De nieuwe A35 heeft heel wat troeven: hij is goed afgewerkt, hoogtechnologisch, correct gemotoriseerd en ziet er vooral heel erg goed uit. Met de aanpassingen van Gräper Automotive is het nu ook een échte AMG geworden, die je een ware rijbeleving kan bieden die je verwacht bij deze AMG!

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.