Gereden: Audi R8 V10 Performance Parts Edition [Gräper Automotive Special]

Gereden: Audi R8 V10 Performance Parts Edition [Gräper Automotive Special]

Misschien wel de laatste écht lekkere R8, wij mochten rijden met de zeer exclusieve Audi R8 Performance Parts Edition van Gräper Automotive. Een bijzonder exemplaar waar er slechts 44 van geproduceerd zijn.

Audi Sport beperkt de oplage van de R8 Performance Parts Edition tot 44 exemplaren, die een aerodynamisch verantwoorde spoilerkit combineren met een opgewaardeerd onderstel.

Audi Sport leverde deze enkel in Misano Red gespoten R8 Performance Parts Edition, keuze uit kleuren is er dus niet. Voor wat betreft de aandrijflijn is er niets veranderd, net zoals bij de R8 V10 Plus ligt er een atmosferische 5,2 liter-V10 die een piekvermogen van 610 pk levert. Maar de Performance Parts Edition zou wel sneller moeten zijn. De winst wordt niet behaalt op rechte stukken, maar in de bochten. Over de esthetische meerwaarde van de carbonfiber bodykit valt te twisten, niet over de aerodynamische winst van het nogal in het oog springende spoilerwerk. In vergelijking met de Audi R8 pronkt deze Performance Parts Editie immers met een betere koeling en met meer downforce. Tot 250 kilogram bij 330 km/u.

Verder noteren we lichtgewicht 20-inch velgen, dikke Michelin Pilot Sport Cup 2-banden en een koolstofkeramische remset die Audi Sport ook in de racerij gebruikt wordt. De R8 Performance Parts Edition staat bovendien op een verstelbare ophanging en krijgt een in alcantara stuurwiel en echte racekuipen.

Bij Gräper Automotive hebben ze ook nog eens een Akrapovic uitlaat gemonteerd wat dit pareltje echt helemaal af maakt. De beleving, het geluid, het strakke sturen wat deze R8 doet; wát een machine! Naast de R8 staat een dikke Audi RS3 LMS versie, waar Gräper Automotive mee over het circuit scheurt. Zeg nou eerlijk, wat een lekker setje is dit!

Tevens staat dit exemplaar bij hen te koop bij voor €279.990,-, een echte prijspakker is het dus niet maar wél een auto die je daadwerkelijk betrekt bij het autorijden. Daarnaast betwijfel ik het of deze auto nog veel zal afschrijven, de vernieuwde R8 is ZEKER niet mooier, klinkt velen malen minder door de vernieuwde WLTP-wetgeving (meer demping in uitlaten door uitstoot) dus met volle overtuiging kan ik zeggen: De Audi R8 Performance Parts Editie is dé R8 die je wilt hebben!

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.