Gepersonaliseerd kenteken? Teken de petitie!

Gepersonaliseerd kenteken? Teken de petitie!

Gepersonaliseerd kenteken

Deze week schreef Hart voor Auto’s schrijver Tim over het feit dat het tegenwoordig mogelijk is om zélf je kenteken te kiezen. Helaas voor autoliefhebbend Nederland was dat te kort door de bocht en kwam het erop neer dat je een leuke combinatie kunt krijgen als je een beetje goede timing hebt.

Maar intussen is de discussie weer opgelaaid en is Jeroen Janssen online een petitie gestart. Zijn doel? Dat de Nederlandse regering het gepersonaliseerde kentekenplaten als optie invoert. Het is overigens niet de eerste keer dat we het hier over hebben en ook VVD-Kamerlid Visser ziet niet in waarom Nederland moet achterblijven. „Het lijkt mij geweldig om met een kentekencombinatie te kunnen rondrijden die echt wat voor je betekent. Ik zie niet in waarom dat hier niet zou kunnen.”

Sinds 31 maart 2014 is het in België mogelijk om helemaal zelf te bepalen wat er op je kenteken staat. Uiteraard zijn er enkele regels om rekening mee te houden maar dan nog ben je vrij om te kiezen wat je wilt. Maar Nederland blijft nog altijd achter, maar waarom?

In ons land is het de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die bepaalt welke auto, welk kenteken krijgt. En daar zit nou net het probleem; in Nederland is het kenteken gekoppeld aan een auto. In landen waar gepersonaliseerde kentekens mogelijk zijn, zijn kentekens gekoppeld personen. Volgens de huidige regels moet de kentekenplaat dan mee met de nieuwe koper en die wordt dan misschien wel opgezadeld met een tekst die hij helemaal niet ziet zitten.

Al met al zijn we nog altijd niks opgeschoten, maar wie weet gaat deze petitie daarbij helpen! Je kunt hem HIER tekenen!

Gepersonaliseerd kenteken

Foto’s: Bernards Exclusives

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.