Geflitst worden bij hard optrekken, hoe zit dat?

Geflitst worden bij hard optrekken, hoe zit dat?

We zijn er allemaal wel schuldig aan, hard wegtrekken bij het stoplicht of van een parkeerplaats, maar kan je daarvoor geflitst worden..?

Je kent het wel, je staat bij het stoplicht naast iemand met een mooie auto en hebben beide de intentie om eens te kijken wie er nou de snelste is. Bij groen licht schieten jullie weg, maar wacht, wat als je nou geflitst wordt…
Hoe dat zit en of je een boete kunt krijgen leggen we je in dit artikel haarfijn uit!

Dit blijkt stiekem nog best een lastige vraag. Er zijn namelijk een hele hoop auto’s van hele grote, tot hele snelle.
Het is dan ook niet gek dat de optreksnelheid flink uiteen kan lopen. Een dagelijkse auto zoals een Volkswagen Golf of een Opel Astra zal dus niet in aanmerking komen voor deze vraag, ze zijn simpelweg niet snel genoeg. Maar stel je rijdt een Porsche, BMW M of misschien wel een Ferrari, hoe zit dat dan.

Net als dat er verschillende auto zijn, zijn er verschillende soorten flitsapparaten. Je hebt natuurlijk de traject metingen, die zullen je niet bij de kraag vatten, simpelweg omdat je te lang stilstond. Dan zijn er nog de palen die werken via een radar. Deze palen hebben een bereik van tussen de 20 en 30 meter.

Via verschillende berekeningen worden boetes berekend. Helaas liggen deze niet zomaar voor het oprapen en is de informatie dus vrijwel niet te vinden. Maar het komt erop neer dat je echt een hele snelle auto moet hebben om überhaupt in de buurt van een boete te komen bij een flitspaal. Je kan hierbij denken aan de gloednieuwe Rimac Nevera. Vrijwel niks komt in de buurt van zijn sprintijden.

Als kers op de taart is er dan nog een correctie van de snelheid. Kortom: een flitsboete bij snel optrekken is vrijwel onmogelijk. Je moet allereerst de juiste flitspaal tegenkomen, daarnaast moet je een auto bezitten die de meest bizarre prestaties neerzet en wij kunnen je vertellen, die zijn er nagenoeg niet. Daarbij flitsen niet alle stoplichten op een kruispunt op snelheid. Dus als je een snelheidsboete ontvangt via een flitspaal voor te snel optrekken, wij horen het graag van je en zijn erg benieuwd naar je auto.

Thomas Heule