Geflitst met 252 km/h en toch geen boete of rijverbod

Geflitst met 252 km/h en toch geen boete of rijverbod

In Nederland geflitst worden met een snelheid van 252 km/h kan je erg duur komen te staan. Reken op een fikse rijontzegging, honderden, zo niet enkele duizenden euro’s boete en wellicht een zogenoemde educatieve maatregel gedrag. In België zit dat anders…

Als een slimme advocaat je bijstaat althans! “Blijf weg van je proces, want te snel rijden verjaart toch al na één jaar”, zei die. En met ­succes. Op 8 november 2015 vloog een 45-jarige man uit Doornik op zijn Kawasaki voorbij een flitser op de E42 in Pommeroeul, België. Geregistreerde snelheid: 252 km/h. “Ik heb mijn cliënt geadviseerd weg te blijven van zijn proces omdat ik er rekening mee hield dat de feiten zouden verjaren”, bevestigt ­advocaat Christophe Redko. Zijn cliënt werd aanvankelijk veroordeeld bij ­verstek, maar vervolgens tekende de ­advocaat op de laatste dag van de ­wettelijke termijn hoger beroep aan ­tegen de veroordeling. “Op het proces in beroep kon de rechter enkel de verjaring vaststellen. Gevolg: weg boete, weg rijverbod”, zegt Redko.

Is het nu slim om gewoon niet op te komen dagen? Nee, natuurlijk niet. Wanneer je te hard rijdt ben je ervan bewust dat je iets doet wat niet mag. Wordt je geflitst of aangehouden, dan moet je op de blaren zitten. Ook in België zal bovenstaand trucje overigens niet lang meer mogelijk zijn. Er wordt gewerkt aan nieuwe verkeerswet waarin het plan wordt meegenomen om de verjaringstermijn voor verkeersovertredingen te verdubbelen van 1 naar 2 jaar. Voor zware feiten wordt dat 3 jaar. Het wetsontwerp ligt momenteel voor advies bij de Raad van State en de stemming volgt vermoedelijk volgend voorjaar.

Bron: HLN.be


LEES OOK: Dit kosten verkeersboetes in 2018!

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.