Geen fan van fileparkeren? Hyundai gaat je ‘krabsgewijs’ helpen

Geen fan van fileparkeren? Hyundai gaat je ‘krabsgewijs’ helpen

We kennen allemaal wel iemand die dit hard nodig heeft

Hyundai, Mobis, Ioniq 5, EV, krab, e-Corner, hulp, diagonaal rijden, CES, beurs, nieuw, video
Foto: © Hyundai / Screenshot YouTube

Moedeloos draai je aan het stuur om je auto in dat krappe parkeervak te krijgen, terwijl achter je een rij aan mensen ontstaat (die opeens haast blijken te hebben). Herkenbaar? Nou, gelukkig komt Hyundai binnenkort met een nieuwe technologie die hierbij gaat helpen. Op de CES (Consumer Electronics Show) afgelopen week liet het Zuid-Koreaanse automerk een Ionqic 5 zien, die alle vier de wielen haaks kan draaien. Nu begrijpen we waarom ze het de ‘crab-walking car’ noemen.

Het zogenoemde e-Corner System werd door hun aparte divisie Hyundai Mobis – dat zich bezighoudt met de autonome rijervaring – jarenlang ontwikkeld. Door dit systeem kunnen de wielen onafhankelijk van elkaar gedraaid worden tot in een hoek van 90 graden. Zo rijd je hem in één beweging het vak in. Maar waarom bestaat dit nu pas? Mobis slaagde er eindelijk in het stuursysteem én de vering compacter te maken, waardoor je als een krab alle kanten op kan rijden.

Wanneer gaan we het e-Corner systeem dan op de weg zien?

Het zal helaas nog een aantal jaren duren voordat het e-Corner System op productiemodellen komt. Twee jaar geleden deelde Hyundai Mobis namelijk het systeem in 2025 te willen introduceren. In de tussentijd moeten we het doen met een andere EV. Zo kwam het Amerikaanse merk Rivian al met hun ‘Hummer-achtige’ R1T en R1S. Deze kan alle wielen – helaas niet haaks – draaien om diagonaal over de weg te rijden. Handig als je snel moet uitwijken.

Zo beweegt de Hyundai als een krab

Kevin Pollemans

Kevin is al jaren actief binnen de automotive, en vertelt met zijn passie opmerkelijke verhalen over alle soorten auto's; van GT3 Touring tot een 2000 GT-R.