Friezen en flevolanders geven meeste kilometers op bij autoverzekering

Friezen en flevolanders geven meeste kilometers op bij autoverzekering

Het verschil in kilometers dat mensen met particuliere personenauto’s zeggen te rijden loopt per stad en provincie flink uiteen. De grootste aantallen kilometers worden geclaimd in Drenthe, Friesland en Flevoland. De kleinste aantallen in Zuid-Holland en Limburg. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat het aantal opgegeven kilometers uit miljoenen vergelijkingen van autoverzekeringen analyseerde. Ruim 10 procent van de Flevolanders zegt gemiddeld meer dan 25 duizend kilometer per jaar te rijden. Dat is 44 procent boven het landelijk gemiddelde.

Een op de vijf Nederlanders zegt jaarlijks minder dan 7.500 kilometer te rijden
In het onderzoek analyseerde Independer het jaarlijks aantal kilometers dat mensen opgaven bij het autoverzekering vergelijken. Independer legde hiervoor het eerste kwartaal van de afgelopen drie jaar naast elkaar. Het grootste deel van de onderzochte groep (20,3 procent) geeft aan minder dan 7.500 kilometer of minder te rijden. Het percentage mensen dat aangeeft meer dan 25 duizend kilometer per jaar te rijden ligt op 7,2 procent. 3,8 procent geeft aan 30 duizend kilometer of meer te rijden.

Meeste kilometers in Flevoland en Friesland
De grootste aantallen kilometers worden opgegeven in Flevoland waar 10,3 procent aangeeft meer dan 25 duizend kilometer per jaar te rijden. De provincie wordt op de voet gevolgd door Friesland, waar dit in 9,9 procent het geval is. In beide provincies zeggen mensen respectievelijk in 5,8 procent en 5,7 procent van de gevallen meer dan 30 duizend kilometer te rijden.

Bijna kwart Zuid-hollanders geeft minder dan 7.500 kilometer per jaar op
Uit de analyse blijkt dat in Zuid-Holland de grootste groep mensen woont die relatief weinig kilometers rijdt. Zo geeft 23,4 procent aan jaarlijks minder dan 7.500 km te rijden. 5,9 procent van de onderzochte Zuid-Hollanders zegt meer dan 25 duizend kilometer te rijden. In 3,2 procent van de gevallen is dit meer dan 30 duizend kilometer.

Verschillen in kilometers in de grote steden
In de grote steden maken mensen gemiddeld minder kilometers dan in de provincies. Toch zijn er verschillen in de kilometers die grootstedelingen opgeven. De grootste kilometervreters bevinden zich onder de Utrechters. In deze stad geven de meeste mensen relatief hoge kilometer-ranges op. Vooral in 2019 werd dit zichtbaar. Maar liefst 4,3 procent gaf aan jaarlijks 25 duizend kilometer te rijden en bij 4,9 procent was dit zelfs meer dan 30 duizend kilometer. In Den Haag is dit respectievelijk 2,5 procent en 2,8 procent. In bijna alle staffels tot 12 duizend kilometer scoort Utrecht lager dan Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In Den Haag woont de grootste groep (26,7 procent) die aangeeft minder dan 7.500 kilometer te rijden.

45 plussers maken de meeste kilometers
Independer analyseerde ook het aantal opgegeven kilometers per leeftijdsgroep. Hieruit komt naar voren dat mensen tussen de 45 en 54; de meeste kilometers zeggen te maken. Maar liefst 9 procent van hen geeft aan meer dan 25.000 kilometer per jaar te rijden. Dat is 60 procent meer dan bij jongeren tot 25, en 250 procent meer dan bij 65 plussers.

Corona
Sinds de intelligente lockdown, die in maart begon, zegt slechts 2,5 procent van de mensen die autoverzekeringen vergelijken, minder kilometers te maken. Suzan Samson van Independer: “De meeste mensen lijken ervan uit te gaan dat zij het komende jaar niet veel minder kilometers zullen rijden. Mocht corona ervoor zorgen dat je tóch langdurig minder kilometers rijdt, dan kan het zinvol om je autoverzekering opnieuw te vergelijken. Autoverzekeraars kijken naar combinaties van factoren bij het bepalen van de premie. Zo kunnen een nieuwe auto of een verhuizing flinke invloed hebben op de premie en kun je veel goedkoper af zijn bij een andere verzekeraar. Ook verandering in het aantal kilometers kan bij een andere verzekeraar een bescheiden besparing opleveren.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.