Rij-impressie: Ford Mustang Shelby GT500 Convertible

Rij-impressie: Ford Mustang Shelby GT500 Convertible

Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!

Wat moet je hier nou van denken? Een zwaar gepersonaliseerde American Muscle. Je houdt er van, of je vindt het helemaal niks. Op het eerste oog vind ik het hartstikke gaaf, maar om dat uit te zoeken gingen wij op pad met deze aangepaste Mustang; de Shelby GT500 Convertible.

Het WK is op het moment in volle gang en Nederland doet het tot nu toe erg goed, dan is het natuurlijk helemaal leuk om te gaan rijden met deze oranje gewrapte Shelby. Wij werden uitgenodigd door de eigenaar van deze Mustang Shelby om te gaan rijden met zijn passie, zijn ding. Hij vertelde mij: ”Pieter, jij rijdt altijd die strakke Duitse auto’s, of volbloed Italianen/Britse sportwagens. Dan heb jij het altijd over emotie en beleving, maar kom eens rijden met mijn Shelby, dat is pas emotie!”. Uiteraard zeg ik daar met mijn Hart voor Auto’s, geen nee tegen. Dus zo gingen wij op pad met, voor ons, iets nieuws, iets dat wij niet eerder aan het licht brachten bij www.hartvoorautos.nl. Het is natuurlijk heel erg gaaf om zoiets mee te maken en te mogen rijden met auto’s als deze, maar het is nog leuker om dit te delen met liefhebbers zoals jullie!

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nlMustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl”Deze Shelby moet je op zijn donder geven”
De Amerikaanse sportwagens staan er om bekend dat ze erg hard rechtuit rijden, maar de bocht niet om willen. De eigenaar van deze auto vertelde mij dat het bij dit specifieke exemplaar iets anders in elkaar zit, er is dan ook een hoop aangepast. Standaard heeft de Shelby GT500 een vermogen van 506 pk. Deze motor is getuned naar 625 pk en heeft de mogelijkheid om via een simpele aanpassing in het motormanagementsysteem op 700 pk te eindigen. Via de OBD (stekker) aansluiting is het vermogen in te stellen naar 700 pk, klinkt erg leuk maar de auto krijgt het vermogen simpelweg niet op het asfalt, dus wij reden met de 625 pk set-up. Het vermogen van deze Shelby komt uit een 5.4 liter grote V8 met compressor. De druk op deze compressor betreft 15 psi (wat erg hoog is!). Deze V8 in combinatie met een manuele versnellingsbak is rauw; je moet weten wat je doet als je het vermogen wilt aanspreken. Er zit een race-koppeling in de wagen en dat is wel even wennen, bij het wegrijden moet je iets meer gas geven dan bij een doorsnee auto en dat gaat enigszins tegen je gevoel in; je hebt het idee dat je de koppeling iets moet laten slippen. Maar deze Shelby moet je gewoon op zijn donder geven, je moet het allemaal niet te netjes willen doen, daar houdt die gewoon niet van…

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

”Je moet er alleen even mee leren omgaan”
Bij het wegrijden was ik een klein beetje voorzichtig, ik wist dat dit soort auto’s maar al te graag een stapje opzij zetten dus geef ik niet al te veel gas. Wanneer je het gaspedaal niet al te diep in trapt rijdt de V8 redelijk naar je zin, hij klinkt goed en de gasrespons is erg direct. Maar dan, als je het gaspedaal iets dieper in trapt en de compressor moet gaan werken… Dan weet je even niet wat er gebeurt. Een hard geluid, een vieze duw in je rug en die kracht die dan vrij komt is onbeschrijfelijk. Het enige waar je op dat moment mee bezig bent is de auto recht op de weg houden en heel erg glimlachen, wat een beleving! In het begin was ik wat angstig voor deze auto, hij ziet er zo groot uit en je zou denken dat het allemaal wat lomp aan zou voelen. Niets is minder waar, deze auto is zo goed te handelen, je moet er alleen even mee leren omgaan! Ook het onderstel van dit exemplaar is aangepast, dit is nu een Griggs. Dit heeft zo zijn voor en nadelen:

Voordeel:
Absoluut de beste ophanging die er is, zuiver stuurgedrag, ideale gewichtsverhoudingen, en volledig instelbaar qua demping, geometrie en hoogte.

Nadeel:
Iets meer geluid in het chassis en de carrosserie door de vaste verbindingen van achter- en voorwiel ophanging.

Hierdoor is het hele karakter van de auto zo veel sportiever, overhellen in de bocht zit er niet meer bij. Wat je wel merkt is dat elk stukje oneffenheid op de weg voelbaar is. Maar dat nemen we maar al te graag voor lief, het is immers geen auto die je koopt om lekker mee te cruisen; wat die overigens best kan als je er maar rekening mee houdt.

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Alle aanpassingen op een rijtje:

 • Full Griggsracing TT SLA suspension up front, and full rear kit, wattslink with torque arm etc
 • Griggs Aluminum lightweight hubs
 • Jongbloed racing lightweight 19 inch wheels custom made met Toyo 888 tires front 265-30-19, rear 305-30-19
 • Front brakes Brembo 14 inch 2pce DBA rotors with Ferodo pads, rear wilwood 4 piston with residual valves
 • Ford racing 3.73 rear axle with Torsen differential
 • Aluminum one piece driveshaft
 • MCLeod twin disc clutch and flywheel
 • Steeda Tri-ax short throw shifter
 • Maximum motorsport functional bolted/welded rollbar
 • Steeda GT500 Powerpack, Coldair intake, supercharger pulley
 • Larger intercooler and High volume intercooler pump
 • Steeda tune
 • Steeda/Ford racing mufflers

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Rijbeleving
50% van de rijbeleving in deze auto is zijn geluid, de Steeda sportuitlaat op dit exemplaar zorgt voor een enorme bak herrie. Het buldert en klapt van achteren, ongekend! Wel grappig is dat deze auto van voren een snerpend geluid maakt door de compressor en van achteren klinkt alsof er 85 stieren over je heen bulderen. Soms is het misschien wat asociaal, die dreun elke ochtend als je de buren wakker maakt bij het starten van de Shelby. Een ding is zeker, neem ze een keer mee in de auto om te laten ervaren hoe Shelby rijden is en je zult ze nooit meer horen klagen; wat een geweld!

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Kortom is ben erg enthousiast over de karakteristiek van deze wagen en ik zal jullie dan ook gelijk verklappen dat wij vaker dit soort auto’s aan het licht willen brengen. Nu aan jullie de vraag welke ‘American Muscle’ moeten wij gaan rijden voor onze volgende test? Wij zien jullie antwoorden dan ook graag tegemoet in de comments en dan gaan wij ons best doen om de desbetreffende auto te regelen voor een rij-impressie!

Tot slot hebben wij ook nog een aantal vragen gesteld aan de eigenaar van deze bijzondere Shelby:

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nlWaarom heb je besloten een Mustang Shelby GT500 Convertible aan te schaffen?

Mijn compagnon haalde deze auto in 2008 uit Amerika. Ik heb hem toen al meteen verteld dat hij hem op een dag aan mij zou verkopen. Liefde op het eerste gezicht voor de uitstraling en het geluid.

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nlWaarom heb je de auto laten tunen, is deze standaard niet heftig genoeg?

De auto is in eerste instantie aangepast om het al aanwezige vermogen beter te kunnen gebruiken. Grote brembo brakes, Griggs TT racetrack onderstel, Torsen differentieel en een Ford Racing achteras zorgde ervoor dat je het geweld op de weg kon krijgen en ook nog door de bocht. Tsja, en toen dat werkte kon er ook wel een beetje vermogen bij met wat eenvoudige aanpassingen.

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nlHoe positioneer je deze auto ten opzichte van andere American Muscle’s?

De auto hoort in z’n basis bij de Chevrolet Camaro en de Dodge Challenger die beide met hun SS en SRT ook zeer potente uitvoeringen hebben. Als de auto vervolgens zo wordt aangepakt als deze Shelby verhuist hij naar de Chevrolet Corvette en Dodge Viper regionen. Auto’s waarbij het vermogen ook nog naar de weg te vertalen is.

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nlVind je dat Shelby de auto standaard agressiever had moeten maken, zoals die van jou?

Bij Shelby America kun je ze krijgen zoals je wilt, van wide body’s tot 1000 pk sterke SuperSnakes. Maar als je dat nieuw naar Nederland haalt dan moet je gaan denken aan bedragen waar je ook een leuke woning voor koopt. De 2015 Ford Mustang komt voor het eerst officieel naar Nederland maar zeker niet in de Shelby uitvoering. Dat blijft grijs circuit en met ons huidige belasting regime wordt de prijs/kwaliteit verhouding dan voor velen echt te gortig.Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Wat zou een eventuele opvolger / een goede vervanger voor deze Shelby voor jou kunnen zijn?

Haha… Ik ben een petrolhead en breed geïnteresseerd in veel merken en prachtige auto’s… deze blijft uniek… geen opvolger en geen vervanger… “iets” ernaast is natuurlijk altijd mogelijk. En verrassing: Een hybride is besteld…

 

Via deze weg willen wij de eigenaar graag bedanken voor het beantwoorden van onze vragen en uiteraard voor het ter beschikking stellen van zijn prachtige Ford Mustang Shelby GT500 Convertible!

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

<a href="https://www.hartvoorautos.nl/wp-content/uploads/2014/07/Mustang-Shelby-GT500-www.hartvoorautos-3.jpg"><img src="https://www.hartvoorautos.nl/wp-content/uploads/2014/07/Mustang-Shelby-GT500-www.hartvoorautos-3.jpg" alt="Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl" width="1280" height="720" class="aligncenter size-full wp-image-14850" /></a>

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Mustang Shelby GT500 - www.hartvoorautos.nl

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Fotografie: Ansho Bijlmakers

|Bekijk hier onze vorige rijtest: Alfa Romeo 4C|

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.