Boeteloos rijden tot 158 km/h; het kan!

Boeteloos rijden tot 158 km/h; het kan!

Zoals bekend voeren vele politiemannen en -vrouwen de afgelopen tijd acties om een betere CAO af te dwingen. Zo werden er enkele weken acties gehouden in de vorm van een langzaam-rijdende colonne politieauto’s op een groot deel van de Nederlandse snelwegen.

Echter werden hier ook veel harde werkers de dupe van en werden deze acties dan ook niet zo gewaardeerd. Echter komen zij nu met acties waar de hardrijders in ons land maar al te blij mee zullen zijn. Veel controleapparatuur van de politie is namelijk veel minder streng afgesteld waardoor er op talloze locaties boeteloos 20 en zelfs 30 km/h te hard kan worden gereden.

De flitsapparatuur van de politie is namelijk wat ruimer afgesteld; normaal gesproken werd je op een snelweg waar een maximum snelheid geldt van 130 km/h geflitst bij 139 km/h, nu is dat pas bij een snelheid van 158 km/h. Bij lasercontroles kan het verschil zelfs oplopen tot 30 km/h en voor vaste flitskasten blijft de flitsmarge hetzelfde.

Proberen is op eigen risico en vergeet niet dat de maximumsnelheden in Nederland zijn ingesteld om de veiligheid van een ieder te kunnen waarborgen.

Geen gordel en niet handsfree bellen
Ook wordt er minder streng omgegaan met het niet dragen van een gordel en niet handsfree bellen. Daarbij wordt gekeken of het op dat moment echt wel gevaarlijk is.

Levert de gedraging gevaar op, dan wordt een beschikking uitgeschreven. Levert het geen gevaar op dan kan worden volstaan met een waarschuwing. Laat hier vooral ’gezond verstand’ gelden en overleg eventueel met een collega” zo schrijven de bonden. Bij een waarschuwing wordt een waarschuwingsbon uitreikt waarop door de vakbonden wordt uitgelegd waarom de politie actie voert.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.