Getest: Fisker Karma EcoSport

Getest: Fisker Karma EcoSport

Om momenteel als “in” beschouwd te kunnen worden zijn “groene” ideeën nodig. Kijk maar naar het aantal Hollywood sterren die een Toyota Prius gekocht hebben. Met een Hummer of Lamborghini rijden is dus niet meer van deze tijd… Maar moet deze trend het einde van puur rijplezier betekenen? Nee, na een dag rijden in een Fisker Karma ben je er achter dat de elektrische aandrijving niet ten koste gaat van het rijplezier. Sterker nog, het is juist leuk, uitdagend en interessant.

Fisker Karma - www.hartvoorautos.nl

Ecologisch
Onder de motorkap van dit gestroomlijnde en harmonieuze model zit een hybride motor. De kleine benzinemotor (2.0 turbo van GM) wordt gebruikt om de lithium-ion batterijen op te laden. Die batterijen zijn krachtig genoeg om de 2405 Kg zware Karma binnen 6 seconden naar de 100 km/h te laten sprinten. Ze gaan zelf zo ver dat zelfs de batterijen op een ecologische manier opgeladen kunnen worden door middel van zonnepanelen op het dak, in Nederland zal dit natuurlijk minder energie opwekken als in het zonnige california. Fisker beweert dat de Karma in staat is om zo’n 80 km af te leggen zonder de minste gram CO2 uit te stoten, de auto rijdt dan in de zogenaamde ”Stealth” modus, wij kwamen op deze modus echter iets minder ver, dit lag ongetwijffeld aan de rijstijl die wij aanhielden, die was toch wat sportief!

Fisker Karma - www.hartvoorautos.nl

Fisker Karma - www.hartvoorautos.nl

Sportief
De krachtbron is op basis van een 2 liter viercilinder met turbo van 260 pk en een elektrische motor van 400 Volt en 200 kW! Samen voldoende voor een totaal vermogen van 408 pk en, vooral, een koppel van 1300 Nm! Genoeg voor 200 km/u (meer is eigenlijk niet nodig) en in 6 seconden vanuit stilstand de 100 km/u te halen met de “sport” instelling. Vanwege de achterwielaandrijving heb je heel veel gevoel bij de besturing van de auto. Deze is direct en sportief waardoor je veel feeling hebt bij het insturen van een bocht, je voelt wanneer de auto op zijn grens rijdt. Door de plaatsing van het accupakket en de benzinemotor verdeeld over het gehele chassis is de balans erg prettig in de auto, hierdoor merk je weinig van het gewicht wat toch erg hoog is (2400 kilogram!!). Ook is het zwaartepunt ideaal, de auto helt niet over en ligt erg strak op de weg waardoor je zeer sportief  kunt rijden met de Karma. Uiteindelijk is de auto niet een hardcore-sportwagen maar een ware Granturismo met sportieve eigenschappen.

Fisker Karma - www.hartvoorautos.nl
Fisker Karma – www.hartvoorautos.nl

Ongelofelijk trendy
Elektrische auto’s, hybrides en automobielen met een zeer lage uitstoot zijn enorm populair de afgelopen 2 jaar. Dit is deels te danken aan de overheid die je beloont met een laag bijtellingspercentage wanneer je de auto zakelijk rijdt. Ook dit geldt voor de Karma, 14% bijtelling. Ooit gehoord van een auto die in de 14% klasse valt met 400 pk en 1300 nm koppel? Bij Fisker is het mogelijk! Het design is uiteraard van de hand van Henrik Fisker zelf. Bij onder meer Aston Martin heeft hij immers bewezen een topdesigner te zijn. De Karma straalt dan ook sportiviteit en exclusiviteit uit. Opvallende details zijn de 22 inch lichtmetalen wielen, de LED-achterlichtunits en de typerende grille. Het interieur ademt een exclusieve high-tech sfeer uit. Er is veelvuldig gebruik gemaakt van leer, Alcantara en hout. Het vele LED-licht geeft het interieur een zeer moderne, maar toch ook weer een klassieke uitstraling. Binnenin de Karma is plaats voor vier personen, voor zit je heerlijk in de lederen zetels, achterin is het wat behelpen maar is dat erg? Nee, de kids zitten prima achter.

Fisker Karma - www.hartvoorautos.nl

Fisker Karma - www.hartvoorautos.nl
Fisker Karma – www.hartvoorautos.nl

Tron
Een gevaar waar bij elektrische auto’s over gesproken wordt is het rijgeluid, het gevaar dat men de auto niet aan hoort komen. Fisker heeft hier een hele slimme oplossing voor, tot 50 km/h komt er een geluid vrij wat moet dienen als ”rij-geluid”. Dit geluidje wat Fisker de ”TRON” noemt is wat futuristisch en klinkt als een ruimteschip wat je langs hoort komen, het is lastig te omschrijven! De Tron wordt tot 50 km/h uur steeds iets luider wat dan weer de snelheid aan moet geven, het is een leuke maar ook zeker een praktische feature op deze EV’er.

Fisker Karma - www.hartvoorautos.nl

Concluderend
De prijslijst van de Karma begint met de EcoStandard die je voor 101.745 euro mee kunt nemen. De EcoSport en EcoChic bieden meer standaard uitrusting en kosten respectievelijk 111.265 en 117.215 euro.  Of dat goedkoop of duur is, is voorlopig moeilijk te bepalen. Een dikke A6, E-klasse of 5-serie biedt meer ruimte, vergelijkbare sprintcapaciteiten, maar zijn stukken onzuiniger, hebben geen 14% bijtelling en zijn een stuk saaier om naar te kijken. De Karma is voor fijnproevers van technologie en design!

Tekst: Pieter Schoonderbeek
Video: Jorrik Aben
Foto’s: Ansho Bijlmakers

Klik hieronder op een foto voor een vergroting.

[fbphotos id=435323643163107]

Pieter Schoonderbeek

Sportief georiënteerde journalist. Brengt zijn vrije tijd graag door op en rond het circuit. Neemt je graag mee in de wereld van exclusieve auto's en deelt graag zijn belevingen op het gebied van sportieve, exclusieve en luxewagens.