FIOD neemt 500 auto’s in beslag in grote fraudezaak

FIOD neemt 500 auto’s in beslag in grote fraudezaak

Vanochtend viel de FIOD samen met de politie op zo’n 15 locaties binnen in een grootschalige actie tegen witwassen, BTW-fraude en valsheid in geschrifte. Naast de 500 auto’s is er eveneens beslag gelegd op €350.000,- en 25 bankrekeningen. De belastingdienst zou voor €21 miljoen zijn opgelicht met door middel van BTW-fraude.

Zo’n 175 medewerkers van de FIOD en politie gingen vanochtend te werk in 9 bedrijfspanden en 6 woningen. Het onderzoek richt zich op vier autobedrijven die tweedehands leaseauto’s zouden hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren. Vanaf 2017 tot en met het 1e kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk voor ongeveer €120 miljoen aan auto’s geëxporteerd.

De auto’s die werden verkocht werden op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Volgens FIOD-voorlichtster Wietske Visser ging het om zogenoemde ‘ploffers’. ,,Deze bedrijfjes zijn in het leven geroepen om mee te frauderen. Op het moment dat ze btw moeten betalen ploffen ze; ze verdwijnen in niet niets of gaan failliet.’’ In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

Het BTW-nadeel in dit onderzoek wordt berekend op ongeveer €21 miljoen. De fiscus gaat dat bedrag naheffen bij de Nederlandse autodealers.

Jorrik Aben

29-jarige petrolhead en mede-oprichter van Hart voor Auto's, dat in 2021 inmiddels zijn 11e levensjaar is ingegaan.